{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Silajdžić o kršenju Ustava BiH od strane RS-a

F
15.9.2008. u 13:36
0
17
Silajdžić o kršenju Ustava BiH od strane RS-a
0
Silajdžić o kršenju Ustava BiH od strane RS-a
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da je, u skladu s ovlaštenjima koja ima, predao Ustavnom sudu BiH zahtjev za pokretanje spora i zahtjev za određivanje privremenih mjera.
Predmet ovog spora su odluke, akti i aktivnosti Republike Srpske prema vladi Sjedinjenih Država, institucijama, zvaničnicima i dužnosnicima te vlade.

Prema Silajdžićevim riječima, radi se gotovo isključivo o vanjskopolitičkim aktivnostima, što predstavlja grubo kršenje Ustava BiH jer te aktivnosti zadiru u isključive nadležnosti Bosne i Hercegovine.

On je kazao da RS ove aktivnosti vrši već neko vrijeme posredno putem ovlaštenog agenta RS entiteta, lobističke kuće Quinn Gillespie & Associates LLC, ili neposredno i u organizaciji QGA, a sve na osnovu Sporazuma koji RS ima s ovom kućom i na osnovu kog isplaćuje više od 120.000 USD mjesečno, odnosno gotovo milion i po dolara godišnje.

"Nesumnjivo se radi o vanjskopolitičkim aktivnostima koje kao takve grubo i direktno zadiru u isključive nadležnosti Bosne i Hercegovine“, kazao je Silajdžić.

Zbog toga je od Ustavnog suda BiH zatražio da proglasi odluke, akte i aktivnosti Republike Srpske koji su predmet ovog spora neustavnim, te da u međuvremenu odredi privremene mjere koje naređuju trenutnu suspenziju svih osporenih odluka i akata, kao i trenutno obustavljanje svih osporenih aktivnosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: