BiH
0

Silajdžić o Dodikovoj namjeri da podrži treću federalnu jedinicu u BiH

FENA
Član Predsjedništva BiH i predsjednik SBiH Haris Silajdžić, smatra kako današnja izjava premijera RS-a Milorada Dodika o tome da će, ako Hrvati u BiH koncipiraju svoj zahtjev za organizacijom treće federalne jedinice, on to podržati, "liči na scenarij koji se odvija ovih dana oko BiH i očigledno ima itekako veze s regionalnom situacijom“.

"Pritom apsolutno mislim na Kosovo“, potvrdio je Silajdžić danas novinarima u Sarajevu gdje je s liderom SDA Sulejmanom Tihićem održao zajedničku pres-konferenciju u vezi s odbijanjem novog prijedloga za reformu policije u BiH.

Predsjednik SBiH je dodao kako pritom misli i na „utjecaj elemenata geopolitičkog odmjeravanja na malo većoj razini nego što je regionalna“.

Silajdžić je naglasio da "smo u posljednje vrijeme svjedoci izjava koje daju političari iz RS-a koji su dovodili u pitanje i Bosnu i Hercegovinu“ te da, „nažalost, međunarodna zajednica nije reagirala na to, a zbog mira u kući nismo ni mi reagirali“.

Prokomentirao je i nedavnu Dodikovu izjavu o tome da BiH koči razvoj RS-a.

"Tu se radi o taktičkoj izjavi. Ta izjava treba da napravi dvojnost između BiH i RS i uspostavi Republiku Srpsku kao pandan državi, što će reći da bi ti ljudi koji to izjavljuju željeli da RS bude država. Sve ostalo je sekundarno u toj izjavi, a primarno je to da se uspostavlja jednaka mjera između države i njenog entiteta“, kazao je Silajdžić.

Predsjednik SDA je ocijenio kako „gospodin Dodik već dugo vremena daje neozbiljne izjave i često zamjenjuje teze kao kada je kazao da je Republika Srpska trajna kategorija a BiH privremena“.

"Dodik zamjenjuje teze i ima medijsku podršku, koju je osigurao u RS-u, i mi često na to i ne reagiramo“, naglasio je Tihić.