BiH
0

Silajdžić nije želio komentirati Dodikovo pismo

FENA
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić nije danas želio komentirati najave koje su kao nezvanične prenijeli neki mediji, a odnose se na privremeno odsustovanje na mjesec dana iz političkog života premijera Republike Srpske Milorada Dodika.
Novinarima u Sarajevu Silajdžić je samo potvrdio da ga je Dodik pismom obavijestio da će njega (Dodika) zastupati Nebojša Radmanović, aktuelni član Predsjedništva BiH u vezi s razgovorima o policijskim reformama u BiH, a o ustavnim reformama Milan Jelić, aktuelni predsjednik Republike Srpske.

"To je ono što znam", izjavio je u Sarajevu Silajdžić, odbivši da komentira Dodikovo pismo.

Zakazivanja novih međustranačkih razgovora o policijskim reformama zasad nije bilo, dodao je, a na novinarsko pitanje da li će ih eventualno biti u vezi s ustavnim reformama, kazao je da se u posljednje vrijeme ponovno govori o "aprilskom paketu" iako je sasvim legalno odbijen u bosanskohercegovačkom parlamentu.

"I građani na izborima su kazali šta misle o tom paketu. Prema tome, moramo imati ustav koji odražava volju većine građana BiH, a mislim da je većinska želja evropski ustav, jednak za sve građane, bez etničkih podjela.

Ako već hoćete detalj, naš prijedlog od prije sedam godina je BiH s pet regija. Napravili smo i karte o tome kako bi trebalo da izgledaju te multietničke regije, zasnovane prvenstveno na ekonomskim kriterijima", kazao je još Silajdžić.

Zamoljen da komentira rezoluciju koju su protekle sedmice u vezi s ustavnim reformama donijele hrvatske stranke, odgovorio je da mu ta rezolucija nije sasvim jasna jer govori o regijama koje mogu biti ekonomske, ali i etničke.



"Ukoliko se radi o prijedlogu da BiH bude podijeljena na ekonomske regije, to podržavamo.

Federalizacija BiH, pak, u smislu da se omogući bilo kome da provede referendum za otcjepljenje - ne dolazi u obzir!

Dakle, regionalizacija BiH - da, federalizacija - ne ", zaključio je ovu izjavu Silajdžić koji obavlja i funkciju lidera Stranke za Bosnu i Hercegovinu.