Komšić
0

Silajdžić nije ništa novo rekao na Generalnoj skupštini UN-a

FENA
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić oglasio se u srijedu saopštenjem za javnost povodom obraćanja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića na 63. Generalnoj skupštini UN-a. Komšić smatra da Silajdžić ništa novo nije ni rekao. "Većina onoga što je naveo gospodin Silajdžić već je odavno opšte poznata stvar svima nama koji smo bili u BiH i koji smo je branili", ističe Komšić.

Prema Komšiću navodi i kritike Silajdžića dolaze sa 13 godina zakašnjenja ili, preciznije, minimalno sa zakašnjenjem od dvije godine - kada je bespotrebno, iz politikantskih, narcisoidnih i egoističkih razloga, "srušen" aprilski paket ustavnih promjena.

"Tada je gospodin Silajdžić dobio izbore tvrdeći da će nam donijeti 100 % BiH i ukinuti RS. Znao je i tada, kao što to zna i sada, da on to ne može! Ovih dana traži od svih relevantnih međunarodnih faktora, uključujući i UN, da zapravo oni ukinu RS, a također odlično zna, jer mu je to rečeno nebrojeno puta, da oni to neće uraditi. Mora se jasno podvući i naglasiti da se, u krajnjem slučaju, Daytonski sporazum nije morao potpisati, isto tako kao što se nije ni usvojio aprilski paket ustavnih promjena", ističe Komšić, saopćio je njegov ured.

Član Predsjedništva BiH Komšić ističe da treba podsjetiti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Silajdžića da je za većinu stanovnika BiH, nažalost, genocid već odavno nagrađen samim činom potpisivanja Daytonskog sporazuma. "Takvo stanje se u BiH održava već više od decenije i to najviše zahvaljujući kvazi - patriotama koji su BiH 'branili' i koji su radili za nju negdje na sigurnom, van njenih granica, odnosno i tamo i ovamo, predaleko, a koji se danas okupljaju oko stranaka s demagoškim sloganima 100 % ovo 100 % ono, odnosno 100 % “moj džep", navodi Komšić.

On smatra da navedeno izlaganje predsjedavajućeg Silajdžića neće poboljšati sliku BiH u svijetu, kao i da nedovoljno uvažava sliku BiH u aktuelnom vremenu, te da izražava poglede i stavove koji ne doprinose porodicama žrtava da imaju bolju budućnost, ne dovodeći pri tom u pitanje neupitnu odgovornost pojedinaca i struktura RS-a u periodu rata u BiH.

Član Predsjedništva BiH Komšić posebno upozorava određene strukture vlasti RS-a, "koje je istinski, zaista i stvarno, obradovao ovakav Siladžićev nastup i koji su ga zapravo priželjkivali, da ni u kojem slučaju ne razmišljaju i ne pokušaju njegov govor iskoristiti kao povod za donošenje bilo kakvih odluka koje bi mogle destabilizirati BiH". "Neka pomisle i samo se sjete Miloševića i kako je on prošao", ističe Komšić.

"Svi znamo do čega su dovele nepromišljene izjave i ishitreni postupci pojedinih političara iz nedavne prošlosti, ali isto tako svi moraju biti svjesni da su se desile promjene koje nas neminovno guraju prema naprijed" kaže Komšić.

"Gospodo, krajnje je vrijeme da se prestanete igrati našom sudbinom i sudbinom naše djece. Ne zaboravite da naša djeca nisu ni ustaše, ni balije, ni četnici, kao što bi neki to htjeli predstaviti, i da naša djeca nisu odgovorna za sve što se desilo. Upravo obrnuto, mi smo odgovorni za njih i za njihovu budućnost. Bar mi, čija djeca žive u BiH, ako već nisu oni čija djeca žive van BiH pa ih i nije briga za našu djecu", poručio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.