Iz SBiH poručuju
0

"Silajdžić nije adresa za Lajčakove kritike"

FENA
Stranka za BiH je saopćila da je "zapanjena upornim pokušajima visokog predstavnika da račune za političku krizu u BiH ispostavi na pogrešnu adresu, poput njegove ocjene, izrečene u Banjoj Luci, da je predsjednik Stranke za BiH svojim istupima stvorio krizu i znatno otežao političku situaciju u zemlji".

Kako navode iz te stranke te riječi Miroslav Lajčak je izgovorio upravo u trenutku kada su poslanici NSRS donosili odluku o ukidanju prefiksa „bosanski“ iz naziva gradova koji su još ostali nakon etničkog čišćenja bošnjačkog i hrvatskog naroda.

Stranka za BiH navodi da visoki predstavnik pokušava stvoriti lažnu sliku o razlozima zaostajanja BiH za zemljama u regiji, ignorišući činjenicu da je etnoteritorijalni sistem odlučivanja, koji je nastao zbog ciljanog neprovođenja Aneksa 7. glavni razlog za tu situaciju.

„Od 1996. godine, više od 260 predloženih zakona u Parlamentarnoj skupštini BiH je blokirano entitetskim glasanjem, uključujući mnoge koji su neophodni za EU integracije. Među tim prijedlozima su bili i pokušaji da se ukine član 17. Zakona o državljanstvu BiH, kao i prijedlog ravnopravnog tretmana porodilja iz Federacije i RS entiteta zaposlenih u državnim institucijama. Poslanici iz RS entiteta su ove zakone blokirali entitetskim glasanjem, što nedvojbeno predstavlja nastavak politike etničkog čišćenja“, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da visoki predstavnik poziva predstavnike Stranke za BiH da se zapitaju zašto BiH zaostaje za Crnom Gorom, Makedonijom, Albanijom, pa čak i Srbijom, a onda ih kritikuje kada ukažu na činjenicu da je BiH jedina zemlja koja ima etnoteritorijalan sistem odlučivanja koji je nastao flangrantnim kršenjem, a ne provođenjem Dejtonskog sporazuma.

Također, dodaje se, insistirajući na provođenju nelegitimnog dogovora iz Pruda u vezi s pitanjem državne imovine, visoki predstavnik je u potpunosti zanemario pravne norme i činjenicu da po Ustavu BiH i Sporazumu o sukcesiji sva ta imovina već pripada BiH.

Stranka za BiH poziva Lajčaka da jasno kaže da li priznaje ili ne priznaje pravosnažnu presudu Suda BiH iz oktobra ove godine koja tu činjenicu potvrđuje.