BiH
0

Silajdžić: Nemam pozivnicu za novi sastanak stranačkih lidera

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu Haris Silajdžić izjavio je danas novinarima u Sarajevu da on nema „pozivnicu“ za novi sastanak lidera najjačih bh. stranaka, koji je najavljen za ponedjeljak.

„Nemam pozivnicu, a sastanak je potreban onima koji žele odustati od tri principa i koji žele odustati od Mostarskog plana i Sarajevske deklaracije. Nama to nije potrebno“, izjavio je Silajdžić novinarima u Sarajevu po povratku bh. delegacije s NATO-ovog samita u Bukureštu.

On je ponovio da Stranka za BiH otpočetka ima svoj prijedlog, koji je jasan, što se tiče reforme policije.

„Mi insistiramo na tom prijedlogu, jer to jeste Mostarska deklaracija, jeste Sarajevski akcioni plan, nije potvrđivanje postojećeg stanja, ne prejudicira Ustav, a istovremeno nam donosi potpis s Evropskom unijom, dakle - to je najbolje moguće rješenje za BiH“, naglasio je Silajdžić.

Ponovivši potrebu „pridržavanja triju evropskih principa“, koji uključuju i tehnički i funkcionalni kriterij za policiju, za policijske oblasti, što znači prelaženje entitetskih linija, naglasio je da smatra da se od potpisnika očekuje da poštuju potpisano.

„Ako budemo poštovali ono što smo potpisali, dobit ćemo i potpis i reformu policije kroz ustav, što je normalno“, dodao je.

U kontekstu događanja u Bukureštu gdje su jučer lideri 26 država članica Alijanse pozvali bh. vlasti da se uključe u Intenzivirani dijalog, Silajdžić je, zamoljen od novinara da prokomentira koliko neusvajanje reforme policije može utjecati na odnose ove države s NATO-om, odgovorio da je sigurno da će nas i međunarodna zajednica gledati bolje kada ispoštujemo ono što smo i potpisali.

„Činjenica je da su se svi složili da smo mi o pitanju reforme koja je potrebna za NATO učinili i više, čak i nekoliko koraka ispred toga, tako da će nam ovaj plan i program MAP-a biti mnogo lakši, tako da ćemo moći ostvariti bolje rezultate, po mom mišljenju i brže nego što su oni pretpostavljali. Svi se slažu da je BiH ispunila uslove i da je pouzdan partner NATO-a“, kazao je.