BiH
0

Silajdžić: Ne protivim se tekstu ugovora sa SPC-om

FENA
Ja se ne protivim niti jednom dijelu teksta ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) i mislim da je on dobar za Bosnu i Hercegovinu, ali taj ugovor se pokušava nametnuti kao međudržavani ugovor poput sličnog ugovora koji je potpisan s Vatikanom, izjavio je danas član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić na pres-konferenciji u Sarajevu.

On smatra da se to pitanje moglo riješiti davno, prije pola godine, jer se za taj sporazum mogao primijeniti onaj ustavni osnov koji odgovara tom predmetu, "ali je korišten ustavni osnov koji ne odgovara, jer se SPC tamo tretira kao međunarodni subjekt, kao država, i koristi se pogrešno isti ustavni osnov koji se koristio za slučaj s Vatikanom".

"Vatikan je država, SPC to nije. Mi imamo zakon o slobodi vjere i položaju crkve i vjerskih zajednica, koji je upravo zbog toga i sačinjen. U njegovom čl. 15 se tretira i eksplicite se daju ingerencije Predsjedništvu i ostalima da ovaj posao završe. Taj posao treba biti završen, ali u skladu s Ustavom i zakonom“, kazao je Silajdžić.

„Moglo se to riješiti prije šest mjeseci ukoliko je to bila namjera da BiH ima sporazum, a, ukoliko je bila namjera da se SPC promovira ovdje kao međudržavni subjekt i država, u tom slučaju kršimo Ustav i zakon koji postoji. Prema tome, sve se ovo može riješiti vrlo brzo, čak bez ratifikacije, kako predviđa zakon koji smo zbog toga i napravili“, Silajdžićeve su riječi.

On je na kraju kazao da „bez ikakve loše namjere, kao član Predsjedništva BiH, ne može dozvoliti da mi promoviramo u međunarodni subjekt SPC ili bilo koju drugu organizaciju ako ona to nije“.