BiH
0

Silajdžić: Namjera da se destabilizira KS

FENA
Hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj je na dnevnom redu analiza sigurnosne situacije u Kantonu Sarajevo bila je prekinuta nakon što je pauzu zatražio premijer KS-a Samir Silajdžić.

Silajdžić je pauzu zatražio zbog nasilja na protestima koji su organizirani ispred zgrade Vlade KS-a te da bi se sastao s organizatorima protesta predstavnicima Pokreta "Dosta" i "Grozda".

Na sastanku su premijer KS-a Samir Silajdžić, ministar MUP-a KS-a Željko Mijatović trebali da porazgovaraju o sigurnosnoj situaciji s organizatorima protesta predstavnicima nevladinih organizacija Pokreta "Dosta" i "Grozda".

Međutim, predstavnici NVO "Grozda" i "Dosta" nisu se pojavili.

„Smatrao sam da je neophodno da s predstavnicima protesta organizatora porazgovaramo da se spriječi nasilje i manipulacija, međutim, oni nisu došli nego su se sakrili“, kazao je novinarima premijer KS-a Samir Silajdžić.

„Ovdje se radi o najprimitivnijem obliku politikanstva da se smrt i zločin koji se desio nad Denisom Mrnjavcem iskoristi u jeftine političke igre. To je dno dna. Sram ih i stid bilo“, kazao je premijer Silajdžić.

On je kazao da su predstavnici ovih organizacija trebali uputiti Vladi pismo u kojem izražavaju svoju zabrinutost, ali da to nikada nisu učinili. Premijer KS-a kazao je da je osnovna funkcija Vlade KS-a da normalizira život u KS-u.

„Ovdje je namjera upravo da se destabilizira KS, da se ugroze sve vitalne funkcije da 420.000 ljudi bude potpuno blokirano. To je osnovna funkcija, nije u pitanju bezbjednosna situacija. To je laž“, kazao je premijer KS-a.

On je saopćio novinarima da on, a ni Vlada neće podnijeti ostavku.

„Ne dam ostavku, neće ova vlada podnijeti ostavku. Prije svega sam moralan čovjek i da ima osjećaj trunke odgovornosti ove vlade ja bih to rekao“, kazao je, između ostalog, vidno uzbuđen premijer KS-a Samir Silajdžić.

Nakon njegovog polusatnog obraćanja medijima hitna sjednica Skupštine KS-a na kojoj se razgovara o sigurnosnoj situaciji u KS-u nastavljena je.