BiH
0

Silajdžić: Nadam se da je koalicioni sporazum sa SDA veliki korak ka formiranju vlasti

FENA
Potpisali smo danas sa Strankom demokratske akcije (SDA) koalicioni sporazum i nadam se da je to veliki korak ka formiranju vlasti, što svi željno očekujemo, da konačno krenemo na posao, izjavio je lider Stranke za BiH Haris Silajdžić večeras novinarima u Sarajevu.

Sporazum ima osam stranica, a Silajdžić među njima izdvaja, kao najznačajnije, to „da se želimo osposobiti za fazu koja dolazi, a to je evropska faza“.

„Mi nismo za to osposobljeni i nadam se da ćemo potezima, zakonima koje ćemo usvajati, institucijama koje ćemo osnivati biti bliži Evropskoj uniji i, naravno, prije svega bliži potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji je kamen temeljac za naše sada već, nadam se, institucionalizirane odnose s EU“, kazao je lider Stranke za BiH.

Tome je dodao kako je u koalicionom sporazumu sa SDA rečeno da će se raditi na ustavnim rješenjima koja će BiH dovesti u bolju situaciju, jednu funkcionalnu modernu državu.

„Prije svega mislimo na naš put prema EU, na proces koji je ispred nas, koji će biti komplikovan i težak i za to se moramo dobro pripremiti“, izjavio je Silajdžić.