BiH
0

Silajdžić: Nadam se da ćemo postići dogovor o državnim praznicima

FENA
Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić ocijenio je u subotu, povodom 25. novembra - Dana državnosti BiH, kako ni za BiH, ni za njen imidž u svijetu, nije dobro da se ovakvi praznici ne obilježavaju na cijelom njenom području.

On je stoga izrazio nadu da će politički lideri u narednom periodu uspjeti podstići konsenzus u vezi sa zakonom o državnim praznicima. Naveo je kako već postoje neke ideje, prema kojima bi 25. novembar ostao Dan državnosti, dok bi se 21. novembar obilježavao kao praznik mira.

"Nadam se da ćemo postići ovaj dogovor. Nije dobro ni za nas u BiH, ni za one koji nas posmatraju, da imamo praznik kome ne prisustvuju svi predstavnici u BiH", izjavio je novinarima Silajdžić, koji je u subotu kao gost prisustvovao svečanoj akademiji u Sarajevu povodom Dana državnosti i 64. godišnjice ZAVNOBiH-a.

On je istaknuo kako BiH mora biti normalna i evropska zemlja svih građana koji su potpuno ravnopravni, bez da bilo ko dominira.

"Međutim, trendovi su takvi ne samo kod nas, nego i u svijetu da su neke vrijednosti pale u zaborav. Ali, nadam se privremeno", zaključio je Silajdžić.