{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Silajdžić: Nacrt zakona o reformi policije podrazumijeva parcijalnu primjenu Mostarske deklaracije

F
15.2.2008. u 17:26
0
0
Silajdžić: Nacrt zakona o reformi policije podrazumijeva parcijalnu primjenu Mostarske deklaracije
0
Silajdžić: Nacrt zakona o reformi policije podrazumijeva parcijalnu primjenu Mostarske deklaracije
Član Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić izjavio je danas novinarima da su razlozi što su jučer na sjednici Vijeća ministara BiH ministar Sven Alkalaj i Safet Halilović glasali protiv nacrta zakona o reformi policije zbog toga što tekst koji je predložen podrazumijeva parcijalnu primjenu Mostarske deklaracije.
"A mi smo se svi obavezali da bez odlaganja provedemo Mostarsku deklaraciju", kazao je Silajdžić, dodajući da su na toj sjendici ministri Stranke za BiH preglasani i zakoni glasovima šest ministara upućeni u Parlament.

Ti nacrti, smatra Silajdžić, znatno odstupaju od Mostarske deklaracije i Akcionog plana i u takvoj formi ne mogu biti podržani. SBiH se, naglasio je, od početka doslijedno drži Mostarske deklaracije i Akcionog plana.

"Ti dokumenti nalažu uspostavljanje policijskih institucija za državni nivo u prvoj fazi te uspostavljanje lokalnog nivoa kao dijela jedinstvene policijske strukture BiH, na bazi triju evropskih principa, kroz odredbe Ustava BiH koji će uslijediti kroz proces ustavne reforme. Upravo zbog jasnih odredbi ovih dokumenata, SBiH nije insistirala da se odnos državnih policijskih tijela s lokalnim policijskim tijelima uređuje ovim zakonima, ali je insistirala da se u ove zakone unesu odredbe koje preciziraju da će se to pitanje riješiti kroz proces ustavne reforme. Ovi zahtjevi su odbijeni, iako su predložene SBiH odredbe - samo dvije tačke jednog člana zakona - maltene doslovno prepisivale tekst Mostarske deklaracije i Akcionog plana. Nije ponuđeno bilo kakvo razumno objašnjenje za ovo flagrantno odstupanje od već dogovorenih rješenja, već smo, umjesto toga, svjedoci izjava iz RS entiteta da će ovim zakonima 'priča o reformi policije biti završena'", kazao je Silajdžić.

Prema njegovim riječima, odbijanje tih odredbi, "koje nisu nove već su ih lideri svih šest stranaka potpisali i u Mostaru, i u Sarajevu, i u Banjoj Luci, predstavlja pokušaj parcijalne implementacije Mostarske deklaracije i Akcionog plana". Takav scenario - kazao je - ne samo da krši ove dokumente već ih potpuno obezvrjeđuje i sav proces reforme policije dovodi do apsurda.

"Taj scenario u potpunosti odstupa od sva tri evropska principa te ih čak i derogira, jer ignorira upravo onaj dio Mostarske deklaracije i Akcionog plana koji se tiče tih principa. Mostarska deklaracija i Akcioni plan su predstavljali kompromis s ciljem što bržeg pristupanja Bosne i Hercegovine EU, ali, i s jednako važnim ciljem, korjenite reforme policije kroz novi ustav BiH. Stranka za BiH je u potpunosti ispoštovala taj kompromis i svoju podršku predloženim zakonima može dati samo ukoliko i druge stranke u potpunosti ispoštuju obaveze koje su preuzele kroz Mostarsku deklaraciju i Akcioni Plan", kazao je.

Silajdžić je obrazložio da su razlozi zbog kojih je SDA odbila podržati predložene nacrte zakona u potpunosti drugačiji od razloga Stranke za BiH. Naglasio je da su predstavnici SDA u radnoj grupi Vijeća ministara BiH, suprotno Mostarskoj deklaraciji i Akcionom planu koji je potpisao predsjednik SDA, zahtijevali da se objedini cjelokupna policijska struktura s preciznim zahtjevom za cementiranje entitetskih policija.

Taj zahtjev SDA je, rečeno je, bio sadržan u prijedlogu nove tačke tj. tačke m) u članu 5. Zakona o Direkciji za koordinaciju i agencijama za podršku policijskoj strukturi BiH, i glasi: „Organizacija, usmjeravanje i usaglašavanje aktivnosti državnih i entitetskih policija, kantonalnih i policije Brčko Distrikta BiH, u ostvarivanju sigurnosnih zadataka u interesu BiH", ali Stranka za BiH nije, naglašeno je, mogla prihvatiti takav zahtjev SDA jer bi priznavanjem entitetskih policija novim zakonom na državnom nivou značilo priznavanje i odobravanje onoga što je Policija RS-a počinila u procesu genocida, a što je potvrdio i Međunarodni sud pravde.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: