BiH
0

Silajdžić: Naći će se sredina između različitih koncepata ustavnih promjena

FENA
Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić izjavio je danas novinarima u Sarajevu, nakon obraćanja generalnog sekretara Vijeća Evrope Terryja Davisa pred poslanicima oba doma Parlamentarne skupštine BiH, da će se u razgovorima o ustavnim promjenama u BiH vjerovatno naći sredina između različitih koncepata.

"Treba da se razumijemo, jučer sam to rekao Davisu, ovdje se radi o dva koncepta. Jedan je koncept BiH građana, a drugi je koncpet BiH naroda", kazao je Silajdžić, izrazivši uvjerenje da će se "vjerovatno naći neka sredina".

Silajdžić vjeruje da će se angažirati i međunarodna zajednica, posebno u periodu ustavnih promjena koji dolazi.

"To je jedan veoma važan period. Međunarodna zajednica nam je potrebna da nam pomogne da svi skupa učinimo napor da dobijemo ustav koji je stvarno demokratski i stvarno evropski", ocijenio je on.

Na tom putu se zastaje, to nažalost sve skupa predugo traje, ali Silajdžić kaže da je ipak optimist bez obzira na sve pauze i da BiH sigurno ide ka Evropi.

Zamoljen da prokomentira izjavu iz Davisovog izlaganja da je prošlogodišnji paket ustavnih promjena bio prvi skroman korak u pravom smjeru i da je šteta što nije prihvaćen, Silajdžić, čija je Stranka za BiH glasala protiv tog paketa, kaže da izvještaj Vijeća Evrope tako kaže u preambuli.

"Međutim, kada su stvari analizirali malo bolje, u tzv. memorandumu su rekli da ukoliko stanje ostane ovakvo s entitetskim glasanjem, BiH bi mogla doći u situaciju da nikad nema entitetsku vladu. To je bio naš zaključak i zato smo odbili ustavne promjene. I oni sami su, Davis i drugi, u svom izvještaju rekli da se entitetsko glasanje mora ukloniti. A isto to je mjesec kasnije poručio i Evropski parlament, jer nije normalno da imamo entitetsko glasanje koje je jedna velika kočnica napretku BiH", kazao je član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.