Od 12. do 14. jula
0

Silajdžić na summitu "Barcelona proces: Unija za Mediteran"

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić će od 12. do 14. jula u Parizu prisustvovati Summitu šefova država i vlada "Barcelona proces: Unija za Mediteran".

Uz predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Summitu će prisustvovati oko 40 šefova država ili vlada. Summitom će predsjedavati francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, od kojeg je i potekla ideja o uspostavi Unije za Mediteran, a to je i jedan od glavnih projekata francuskog predsjedavanja Evropskom unijom.

Četiri glavne teme Summita su - ekonomski razvoj, sigurnost ishrane, vode i energije; zaštita čovjekove okoline, civilna zaštita i sigurnost plovidbe; obrazovanje, istraživanje, kultura i pokretnost stanovništva, te politički dijalog.

Unija za Mediteran trebala bi biti nastavak i dogradnja Procesa iz Barcelone, koji je 1995. godine pokrenut kao politički forum za saradnju sa zemljama na južnoj obali Sredozemnog mora. Nova inicijativa službeno nosi naziv "Proces iz Barcelone: Unija za Mediteran", kako bi se naglasilo da je riječ o nastavku tog procesa. Inače, na zasjedanju Evropskog vijeća, održanom u martu ove godine, čelnici Evropske unije su odobrili principe za njeno uspostavljanje.

U Uniji za Mediteran bi trebale sudjelovati 44 zemlje, 27 zemalja članica Evropske unije, 13 zemalja članica ili promatrača Procesa iz Barcelone, te Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora i Monako.

Čelnici šefova država i vlada bi na Summitu u Parizu trebali donijeti deklaraciju o uspostavi Unije za Mediteran.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić će, nakon završetka Summita, zajedno s ostalim šefovima država i vlada, prisustvovati vojnoj paradi, koja će se održati na Jelisejskim poljima, a u povodu 14. jula, Nacionalnog praznika Francuske, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.