{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Silajdžić na summitu "Barcelona proces: Unija za Mediteran"

F
12.7.2008. u 09:26
0
0
Silajdžić na summitu "Barcelona proces: Unija za Mediteran"
0
Silajdžić na summitu "Barcelona proces: Unija za Mediteran"
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić će od 12. do 14. jula u Parizu prisustvovati Summitu šefova država i vlada "Barcelona proces: Unija za Mediteran".
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Uz predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Summitu će prisustvovati oko 40 šefova država ili vlada. Summitom će predsjedavati francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, od kojeg je i potekla ideja o uspostavi Unije za Mediteran, a to je i jedan od glavnih projekata francuskog predsjedavanja Evropskom unijom.

Četiri glavne teme Summita su - ekonomski razvoj, sigurnost ishrane, vode i energije; zaštita čovjekove okoline, civilna zaštita i sigurnost plovidbe; obrazovanje, istraživanje, kultura i pokretnost stanovništva, te politički dijalog.

Unija za Mediteran trebala bi biti nastavak i dogradnja Procesa iz Barcelone, koji je 1995. godine pokrenut kao politički forum za saradnju sa zemljama na južnoj obali Sredozemnog mora. Nova inicijativa službeno nosi naziv "Proces iz Barcelone: Unija za Mediteran", kako bi se naglasilo da je riječ o nastavku tog procesa. Inače, na zasjedanju Evropskog vijeća, održanom u martu ove godine, čelnici Evropske unije su odobrili principe za njeno uspostavljanje.

U Uniji za Mediteran bi trebale sudjelovati 44 zemlje, 27 zemalja članica Evropske unije, 13 zemalja članica ili promatrača Procesa iz Barcelone, te Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora i Monako.

Čelnici šefova država i vlada bi na Summitu u Parizu trebali donijeti deklaraciju o uspostavi Unije za Mediteran.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić će, nakon završetka Summita, zajedno s ostalim šefovima država i vlada, prisustvovati vojnoj paradi, koja će se održati na Jelisejskim poljima, a u povodu 14. jula, Nacionalnog praznika Francuske, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: