Pariz
0

Silajdžić na razgovoru s Lamyjem

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić danas je u Parizu razgovarao sa Francois Lamyem, predsjednikom Grupe prijateljstva Republika Francuska - BiH Nacionalne skupštine Republike Francuske.

Tokom susreta bilo je riječi o situaciji u Bosni i Hercegovini, odnosima između BiH i Francuske te posljednjim zbivanjima u Gruziji.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je iskazao zadovoljstvo brzom intervencijom kada je Gruzija u pitanju ali i naglasio da to nije bio slučaj i sa BiH. Prema njegovim riječima, na primjeru BiH se nešto naučilo a to je da ne treba čekati nego treba odmah djelovati kako se kriza ne bi proširila na region. Istakao je važnost francuske inicijative u tom slučaju te kazao kako se nada da će Francuska imati inicijative i kada ne bude predsjedavala Evrospkom unijom.

Predsjednik Grupe prijateljstva Francois Lamy je kazao da je najavljena posjeta francuskog ministra vanjskih poslova Bernarda Kouchnera dobar signal za BiH, naročito ako se zna da je Francuska trenutno predsjedavajuća Evropskom unijom. On je također potvrdio svoju opredjeljenost za podršku BiH na njenom putu ka Evropi, saopćila je Služba za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.