BiH
0

Silajdžić na 4. međunarodnoj ekonomskoj konfereniji OIC-a u Kuvajtu

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić obratit će se danas na 4. međunarodnoj ekonomskoj konferenciji OIC-a, koja se održava u Kuvajtu od 29.04. do 01.05.2008.godine, a gdje Silajdžić prisustvuje kao počasni gost. Na Konferenciji učestvuje 500 najvećih biznismena sa svih kontinenata.

Predsjedavajući Silajdžić je u toku dana imao odvojene susrete sa emirom Kuvajta Shaikhom Sabahom Al-Ahmedom Al-Jaberom Al-Sabahom i jordanskim kraljem Abdulahom II, koji je domaćin Konferencije naredne godine.

Kuvajtskog emira i jordanskog kralja, tokom razgovora sa dr. Silajdžićem, zanimao je odnos Bosne i Hercegovine i Evropske unije, kao i koliko je Bosna i Hercegovina napredovala na evropskom putu.

Tokom susreta bilo je govora o bilateralnim odnosima između Bosne i Hercegovine i ove dvije prijateljske države, sa posebnim naglaskom na ekonomiji.

Kuvajtski emir je istakao da je Kuvajt spreman i otvoren za sve projekte koji dolaze iz Bosne i Hercegovine, te je izrazio nadu za nastavak dobre saradnje.

Razgovor Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH sa Jordanskim kraljem bio je vrlo konkretan i otvoren. Jordanski kralj je izrazio interesovanje za otvaranje avio linije Sarajevo-Aman, te unaprijeđenje saradnje u oblasti ekonomije između dvije zemlje.

Dr. Silajdžić se zahvalio na dosadašnjoj saradnji i pomoći, te je zatražio podršku u projektima infrastrukture i kapitalnih ulaganja u Bosni i Hercegovini.

Danas se očekuju susreti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dr. Harisa Silajdžića sa predstavnicima Vlade Kuvajta, kao i delegacija Bosne i Hercegovine i Jordana.