BiH
0

Silajdžić: Mi imamo različita viđenja o budućnosti BiH

FENA
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić izjavio je danas novinarima u Sarajevu kako je očigledno da BiH mora raditi na novom ustavu da bi se popravila trenutna situacija u zemlji.

"Očigledno je da BiH mora raditi na novom ustavu kako bismo popravili ovu situaciju i vladu učinili efikasnom“, kazao je Silajdžić na pres-konferenciji u Sarajevu, održanoj nakon posebne sjednice Predsjedništva BiH na kojoj je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić insistirao na ostavci upućenoj Predsjedništvu BiH prije 12 dana i na kojoj je donesena odluka da se krene u proceduru konsultacija s političkim strankama u BiH za sastav vijeća ministara (državne vlade).

Nikola Špirić je svoju ostavku opravdao riječima da je ovo prvi put da neko u ovoj zemlji kaže: hoću da postoji princip odgovornosti za vršenje vlasti.

"Ja ne želim da budem kancelarija samo odgovornosti nego i mehanizama da se procesima upravlja. A vi znate da slobodno, poslije ove moje odluke, može bilo ko od vas novinara da dođe da upravlja Vijećem ministara i neće ni bolje ni lošije uraditi od Nikole Špirića. Sasvim je logično da neko podnese ostavku da bi se ozbiljno razgovaralo o problemima u našoj zemlji. Došlo je vrijeme da progovorimo o svim izazovima koji stoje pred našom zemljom i da vidimo na koji način dalje“, kazao je Špirić.

Silajdžić je ponovio da je Špirić na današnjim konsultacijama i na zvaničnoj sjednici iznio niz ocjena i razloga o svojoj ostavci gdje je kazao da su direktan povod ostavci „i mjere visokog predstavnika“.

"Moje je mišljenje da treba da radimo ono što možemo, u situaciji u kakvoj jesmo. I zbog toga mislim da ova ostavka ne dolazi u pravom trenutku“, naglasio je Silajdžić.

Upitan šta Predsjedništvo BiH, kao kolektivni član, čini da se "spuste tenzije“, s obzirom da je u ova kriza najteža u BiH poslije one 1992., Silajdžić je odgovorio konstatacijom da Predsjedništvo ima svoja ovlaštenja u okviru kojih mora raditi.

"Mi smo došli u tu krizu jer smo neke stvari jako dugo odlagali, što smo odlagali otvorena pitanja neslaganja, i mislim da moramo što prije krenuti u izradu novog ustava kako bismo riješili ova pitanja koja su otvorena“, kazao je.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić uputio je 1. novembra pisanu ostavku Predsjedništvu BiH u kojoj je zatražio da Predsjedništvo u skladu sa zakonom provede proceduru. Naveo je da je to jedini način na koji je htio doprinijeti smirivanju situacije u BiH te naglasio kako je, prema njegovom viđenju, BiH poligon za projekte izvan nje i da on dluke visokog predstavnika upravo tako i tumači.

Odmah nakon toga, 2. novembra, Predsjedništvo BiH je održalo hitnu sjednicu u Sarajevu na kojoj je razmatralo Špirićevu ostavku i njegov zahtjev za provođenjem zakonske procedure u skladu s čl. 12. Zakona o Vijeću ministara BiH.