BiH
0

Silajdžić klanjao Bajram-namaz u Banjoj Luci

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj bili su jutros među najvišim zvaničnicima koji su prisustvovali klanjanju bajram-namaza u Ferhat-pašinom Medžilisu Islamske zajednice u Banjoj Luci.

Na klanjanju bajram-namaza, koje je predvodio banjalučki muftija Edhem ef. Čamdžić, bili su i predsjedavajući Vijeća naroda RS-a Dževad Osmančević i brojni poslanici i zvaničnici Stranke za BiH.

Predsjedavajući Silajdžić obišao je i gradilište Ferhadije, uvjerivši se da je neophodno osigurati sredstva za obnovu te u ratu porušene banjalučke džamije.

On je obećao pomoć u granicama mogućnosti.

“Bilo bi vrlo važno da se ovaj spomenik koji je historijski i važan završi. To je dobro i za imidž BiH u svijetu, a i za nas suživot ovdje”, rekao je Silajdžić, koji prvi put učestvuje u proslavi Ramazanskog bajrama u Banjoj Luci.

Uputio je i poruku mira na današnji najveći muslimanski praznik.

“Danas je dan duhovnosti i mira, jedan veliki praznik”, rekao je Silajdžić uz želju za bolji život, više tolerancije, uvažavanja svih u BiH, ne samo Bošnjaka.

“To nam je potrebno. Ako budemo to uradili bit će sve bolje”, zaključio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Muftija banjalučki prenio je predsjedavajućem Predsjedništva BiH da je neophodna pomoć svih organa, a posebno kolektivnog šefa države da bi se dovršila obnova Ferhadije.

“Predsjedništvo BiH do danas nije finansijski podržalo obnovu tog značajnog vjerskog i historijskog objekta, koji je pod zaštitom UNESKO-a”, rekao je Čamdžić.

Ukoliko ne bude pomoći, upozorio je, stat će radovi na obnovi Ferhadije, iako se očekivalo da bi mogli biti završeni za dvije godine.

“To će biti loša poruka svima u BiH”, upozorio je banjalučki muftija uz konstataciju da je sada na političarima da pomognu obnovu Ferhadije.