Milorad Dodik
0

"Silajdžić je zloupotrijebio funkciju"

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik podržao je današnju inicijativu predsjednika RS-a Rajka Kuzmanovića i člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića u vezi s održavanjem posebne sjednice Narodne skupštine RS-a, 7.oktobra, na kojoj bi se razmatrao govor predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića u Generalnoj skupštini UN-a.

Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da je Silajdžićev govor "novi napad na RS i dejtonsko uređenje BiH“.

On misli da je "krajnje vrijeme da i entitetski parlament reagira, na neovlašteno istupanje i paušalne ocjene date na mjestu koje ima najveći autoritet u svijetu od čovjeka koji je predsjedavajući Predsjedništva BiH, a što znači da sve što javno kaže mora da govori uime tog tijela“.

Dodik je rekao da Silajdžić mora da naglasi kada govori samo u svoje ime.

"Silajdžić je zloupotrijebio funkciju i to govori o odnosima u BiH. Govori i o tome da svi apeli da se u BiH pokuša naći politika dogovora, ne funkcioništu na primjeru Harisa Silajdžića koji je spreman da u svakoj prilici devalvira bilo kakav pokušaj dogovora u BiH“, naveo je entitetski premijer.

Kazao je da RS i dalje ostaje čvrsto na poziciji dejtonskog sporazuma i takvog uređenja BiH te RS-a koja ima jasnu poziciju u tom dejtonskom uređenju.

"To je naša politika koju ćemo i dalje slijediti, a Silajdžićev istup je skrnavljenje organa BiH“, rekao je Dodik i dodao da se to može reći i za posljednju deklaraciju SDA.