BiH
0

Silajdžić: Izjave Vojislava Koštunice imaju za cilj kulminaciju krize u BiH i na Kosovu

FENA
Današnje izjave Vojislava Koštunice predstavljaju flagrantno miješanje u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine i njihov jasan cilj je istovremena kulminacija krize u BiH i na Kosovu u momentu rješavanja kosovskog pitanja, ocijenio je danas član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.

On smatra kako otvorenim nasrtajima na suverenitet BiH i sigurnosnu situaciju u cijelom regionu Srbija pokušava instrumentalizirati sva otvorena pitanja na Balkanu kako bi maksimizirala svoju pregovaračku poziciju u vezi s Kosovom.

"Upravo ovakva politika, koja se svojom retorikom nimalo ne razlikuje od Miloševićevog djelovanja, i dovela je do najvećih zločina od Drugog svjetskog rata u Evropi, ne samo u BiH nego i u cijeloj regiji", kazao je on.

Silajdžić je stava kako su gotovo identični verbalni ataci na suverenitet i teritorijalni integritet BiH u ranim devedesetim godinama prošlog stoljeća prethodili agresiji na Bosnu i Hercegovinu od strane Srbije.

"Takva politika je doživjela poraz i osudu cijelog svijeta i neće biti tolerirana niti će ostvarenje nacionalističkih ciljeva Srbije više ikada imati mogućnost uspjeha. Suverenitet i teritorijalni integritet BiH su neupitni i odbranjeni su od puno žešćih ataka koje je Bosna i Hercegovina već pretrpjela od Srbije", navodi u saopćenju za javnost Haris Silajdžić.

Srbijanski premijer Vojislav Koštunica ocijenio je danas da je cilj mjera visokog međunarodnog predstavnika za BiH Miroslava Lajčaka i plana UN-ova izaslanika za Kosovo Marttija Ahtisaarija ukidanje Republike Srpske (RS) i proglašenje jednostrane neovisnosti Kosova.