BiH
0

Silajdžić: Izjava američkog podsekretara Burnsa je podrška za donošenje novog ustava

FENA
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Haris Silajdžić pozdravlja izjavu američkog državnog podsekretara Nikolasa Burnsa da Dejtonski mirovni sporazum ne može biti način na koji će se Bosna i Hercegovina organizirati u idućih deset godina.

Izjava podsekretara Burnsa potvrđuje ispravnost stava da je Bosni i Hercegovini potreban potpuni novi ustav koji će kreirati demokratski sistem vlasti i koji će, u skladu sa Odlukom Međunarodnog suda pravde i principima međunarodnog prava, poništiti rezultate ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida na kojima je bazirano Dejtonsko ustavno uređenje.

-Izjava podsekretara Burnsa predstavlja snažan izraz spremnosti Sjedinjenih Američkih Država da, u saradnji sa evropskim partnerima, podrže nastojanja demokratskih snaga u Bosni i Hercegovini da ponište rezultate genocida i izgrade novi, demokratski sistem vlasti u skladu sa multietničkim karakterom Bosne i Hercegovine koji je postojao prije genocida. Raduje nas odlučnost Sjedinjenih Američkih Država da pomognu BiH u izgradnji novog ustavnog uređenja koje će se bazirati na temeljima pravde, istine, demokratije i pravnog poretka, kaže se u saopćenju iz kabineta člana Predsjedništva dr. Harisa Silajdžića.