{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Silajdžić: Izgradnja puteva u isključivoj nadležnosti države

F
1.8.2007. u 12:57
0
0
Silajdžić: Izgradnja puteva u isključivoj nadležnosti države
0
Silajdžić: Izgradnja puteva u isključivoj nadležnosti države
Haris Silajdžić
Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić u potpunosti podržava inicijativu ministra komunikacija i prometa BiH Bože Ljubića o nacrtu Zakona o javnim putevima BiH te osuđuje pritiske koji imaju za cilj osujetiti tu inicijativu.
Ustav BiH jasno precizira da su pitanja "reguliranja međuentitetskog transporta" u isključivoj nadležnosti Bosne i Hercegovine, što uključuje i sva pitanja putne povezanosti između dva entiteta, saopćeno je iz Silajdžićevog kabineta.

Ova odredba je ciljno ugrađena kako bi omogućila i funkcioniranje međunarodnih i međuentitetskih drumskih projekata. Ustav BiH ne samo da dozvoljava državnim institucijama ovakve inicijative već iste entitetima direktno zabranjuje.

Također, član 10. Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave Bosne i Hercegovine jasno precizira da je Ministarstvo komunikacija i prometa BiH nadležno za "međunarodni i međuentitetski promet i infrastrukturu," što jasno uključuje i spomenutu inicijativu ministra Ljubića.

Stoga, nasrtaji ministra saobraćaja i veza entiteta RS-a Nedeljka Čubrilovića na ovu inicijativu oslikavaju njegovo elementarno nepoznavanje ili ignoriranje ustavnih i zakonskih odredbi u ovoj oblasti, a njegove prijetnje krivičnom prijavom Ljubiću predstavljaju pokušaj da se državni ministri zastraše i osujete u obavljanju poslova i izvršavanju svojih ingerencija, navodi se u saopćenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: