BiH
0

Silajdžić: Izgradnja puteva u isključivoj nadležnosti države

FENA
Haris Silajdžić
Haris Silajdžić
Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić u potpunosti podržava inicijativu ministra komunikacija i prometa BiH Bože Ljubića o nacrtu Zakona o javnim putevima BiH te osuđuje pritiske koji imaju za cilj osujetiti tu inicijativu.

Ustav BiH jasno precizira da su pitanja "reguliranja međuentitetskog transporta" u isključivoj nadležnosti Bosne i Hercegovine, što uključuje i sva pitanja putne povezanosti između dva entiteta, saopćeno je iz Silajdžićevog kabineta.

Ova odredba je ciljno ugrađena kako bi omogućila i funkcioniranje međunarodnih i međuentitetskih drumskih projekata. Ustav BiH ne samo da dozvoljava državnim institucijama ovakve inicijative već iste entitetima direktno zabranjuje.

Također, član 10. Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave Bosne i Hercegovine jasno precizira da je Ministarstvo komunikacija i prometa BiH nadležno za "međunarodni i međuentitetski promet i infrastrukturu," što jasno uključuje i spomenutu inicijativu ministra Ljubića.

Stoga, nasrtaji ministra saobraćaja i veza entiteta RS-a Nedeljka Čubrilovića na ovu inicijativu oslikavaju njegovo elementarno nepoznavanje ili ignoriranje ustavnih i zakonskih odredbi u ovoj oblasti, a njegove prijetnje krivičnom prijavom Ljubiću predstavljaju pokušaj da se državni ministri zastraše i osujete u obavljanju poslova i izvršavanju svojih ingerencija, navodi se u saopćenju.