BiH
0

Silajdžić: Integracija u Evropsku uniju je najbolji put za Bosnu i Hercegovinu

FENA
Članovima Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, koje zasjeda u Sarajevu, danas se obratio i dr. Haris Silajdžić, predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu.

U svom obraćanju Silajdžić je rekao:

"Stranka za Bosnu i Hercegovinu je osnovana odmah nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma sa glavnom ciljem pokretanja procesa promjena u Bosni i Hercegovini. Kao što i samo ime svjedoči, Stranka za Bosnu i Hercegovinu je osnovana s ciljem zastupanja interesa svih građana Bosne i Hercegovine. Mi smo ostali dosljedni ovim principima do današnjeg dana što je i evidentno iz multietničke zastupljenosti naših predstavnika na svim nivoima vlasti. Glavna ideja vodilja je bila stvaranje demokratske Bosne i Hercegovine kroz povrat njenog multietničkog, multikulturalnog i multireligijskog karaktrera. Strategija je takođe bila uspostavljanje jedinstvenog ekonomskog prostora uz aktivno insistiranje na reformi pravosuđa, koje je stub svake uspješne demokratije. Još od 1998. godine, mi smo tražili ili striktno primjenjivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, bez obzira na sve njegove kontradiktornosti, ili njegovu izmjenu.

Sve što smo postigli je za dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine. Naše aktivnosti su uvijek bile reformske, kako po pitanju zakonodavstva, izgradnje institucija, tako i omogućavanja boljih uslova za investiranje. Nadalje, Stranka za Bosnu i Hercegovinu smatra određene stvari neupitnim: suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, vladavinu prava i poštivanje međunarodnih obaveza, te integracijski put Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i NATO.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu je aktivno uključena u pronalaženje rješenja za ispunjavanje uslova koje je postavila Evropska unija kako bi se obezbijedio institutcionalni odnos Bosne i Hercegovine sa Evropskom unijom.

Bosna i Hercegovina je geografski okružena Evropskom unijom. Njeno mjesto je također u institucijama Evropske unije. Za potrebe dugoročne stabilnosti, ne samo Bosne i Hercegovine već i cijelog regiona, Bosna i Hercegovina se mora pridružiti demokratskoj porodici Evropske unije. Zbog toga se iskreno nadam da će nedavna Deklaracija o reformi policije, potpisana od strane glavnih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini, biti prihvaćena od strane Evropske komisije, što bi nam omogućilo povratak na proces integracija. Integracija u Evropsku uniju je najbolji put naprijed za Bosnu i Hercegovinu, i alternativa jednostavno ne postoji.

Postoje, naravno, mnoge prepreke na tom putu. Neke skorije izjave o Bosni i Hercegovini od strane nekih političkih lidera nama susjedne zemlje su doprinijeli povećanju tenzija u Bosni i Hercegovini, te štete razvoju dobrosusjedskih odnosa. Bilo kakvo povezivanje Kosova i Bosne i Hercegovine neće biti tolerisano, a Bosna i Hercegovina će zaštiti svoje interese. Također, Srbija mora ispuniti svoje obaveze da implementira presudu Međunarodnog suda pravde, te da potpuno sarađuje sa ICTY. Međunarodna zajednica treba poslati jasnu poruku svim domaćim i međunarodnim akterima da su suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine neupitni. U tom smislu, pozdravljamo skorašnje poruke u ovom smjeru od strane zemalja članica PIC-a.

Na svom putu ka evropskim integracijama, Bosna i Hercegovina također mora biti opremljena sa mogućnostima da funkcioniše kao potpuno funkcionalna i demokratska država. Tokom gotovo dvanaest godina mi smo svjedoci ala carte implementacije Dejtonskog mirovnog sporazuma, ne samo u pogledu nemogućnosti povratka izbjeglica, već također i u mnogim drugim aspektima. U tom smislu, pozdravljamo sve mjere usmjerene ka punoj implementaciji Dejtonskog sporazuma. Stranka za Bosnu i Hercegovinu je već započela serije konsultacija sa drugim političkim strankama koje će, nadamo se, dovesti do konkretnih ekonomskih mjera, te, u konačnici, do novog procesa ustavne reforme. Među zaključcima sa skorašnjeg sastanka lidera političkih stranka sa visokim predstavnikom u Mostaru, dogovorili smo se da započnemo ovaj proces u idućih trideset dana. Od suštinske važnosti za uspjeh ove inicijative je da Međunarodna zajednica nastavi pružati svoju punu podršku, kako u smislu političke volje tako i u smislu ekspertne pomoći.

Uostalom, da bi postala članica Evropske unije, Bosna i Hercegovina mora razviti sistem koji garantuje mjesto u vlasti političkoj opciji sa najboljim ekonomskim programom, umjesto što raspodjeljuje političku zastupljenost na osnovu etno-teritorijalnih kriterija. Političke nesuglasice ne smiju direktno uticati na ekonomske aktivnosti, niti im smije biti dozvoljeno da zaustave razvoj građanskog društva. Konačno, novi sistem mora biti baziran na Ustavu koji će odražavati minimum pravde, što je jedini garant dugotrajnoj stabilnosti u regionu.

S obzirom na našu dugu istoriju primjerenog suživota, ja posmatram trenutno stanje kao anomaliju. Također, ja posmatram pauze i zastoje na našem putu ka Evropskoj uniji i NATO-u kao privremene.

Ogromna većina naših građana je izrazila svoju želju da se pridruži Evropskoj uniji i NATO savezu što je prije moguće. Moj optimizam o budućnosti Bosne i Hercegovine se zasniva na toj činjenici", rekao je dr. Haris Silajdžić.