{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Silajdžić: Insistiranje na diskriminatornim i etno-teritorijalnim principima kočnica reformskom procesu

F
26.5.2007. u 10:13
0
0
Silajdžić: Insistiranje na diskriminatornim i etno-teritorijalnim principima kočnica reformskom procesu
0
Silajdžić: Insistiranje na diskriminatornim i etno-teritorijalnim principima kočnica reformskom procesu
Tokom trodnevnih susreta sa zvaničnicima američke administracije dr. Haris Silajdžić je izrazio punu spremnost da prihvati dokument o ustavnoj reformi koji je bio rezultat razgovora u Sarajevu prethodne sedmice, no Milorad Dodik je taj dokument u cijelosti odbacio nakon dolaska u Washington, saopćeno je u subotu iz kabineta član Predsjedništva BiH dr. Harisa Silajdžića.
Taj dokument, koji je Silajdžiću i Dodiku prezentirala Ambasada SAD-a prije puta u Washington, predviđao je reduciranje entitetskog glasanja na isključivo određena pitanja, u skladu sa Rezolucijom Evropskog parlamenta i drugih mjerodavnih institucija.

Iako je tokom razgovora u Sarajevu zatražio da se i pitanje budžeta uvrsti u ograničenu listu nadležnosti nad kojim bi se entitetsko glasanje moglo koristiti, s ćim se Silajdžić složio, Dodik je u Washingtonu odbio sve napore zvaničnika State Department-a da osiguraju kompromis oko ovog i ostalih pitanja, navodi se u saopćenju.

Dodik je tokom posljednjeg dana pregovora ponudio prijedlog da se entitetsko glasanje i dalje koristi pri donošenju svih mogućih odluka, s tim što bi se umjesto 10 poslanika iz RS koji trenutno mogu blokirati sve takve odluke, u budućnosti taj broj povećao na 11 poslanika iz tog entiteta.

Osim što je krajnje neozbiljan i što u cijelosti odstupa od principa iz spomenutog dokumenta, ovaj prijedlog ni na koji način ne bi ublažio etno-teritorijalnu prirodu entitetskog glasanja niti bi otklonio blokade koje taj mehanizam konstantno izaziva, ističe se u saopćenju iz kabineta Silajdžića.

U saopćenju se dalje navodi da insistiranje Milorada Dodika na ovom anahronom, etno-teritorijalnom, te krajnje diskriminirajućem glasačkom mehanizmu je glavni razlog zastoja reformi u Bosni i Hercegovini, što je ranije potvrdilo Vijeće Evrope i Evropski parlament, a u što su se ove sedmice također uvjerili najviši zvaničnici State Department-a, čije je sve prijedloge Dodik bez rezerve odbacio.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: