BiH
0

Silajdžić i Radmanović se susreli s Fišerom

FENA
Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić i Nebojša Radmanović primili su danas u Sarajevu saveznog predsjednika Republike Austrije Hajnca Fišera.

Tokom susreta predsjednik Fišer se interesirao o aktuelnoj i političkoj situaciji u BiH i regionu.

Silajdžić je istaknuo da je Bosna i Hercegovina u reformi odbrane, kao najvažnijem postdejtonskom projektu, imala zapažene rezultate, te da, uprkos činjenici da smo ispunili skoro sve uslove, nismo dobili poziv za Akcioni plan za članstvo NATO-a, MAP.

On je također naglasio da, premda očekivano, Bosna i Hercegovina nije dobila liberalizaciju viznog režima, što se veoma nepovoljno odražava na raspoloženje građana prema pridruživanju Evropskoj uniji.

Radmanović je istaknuo da je u Bosni i Hercegovini za proteklih 15 godina učinjeno veoma mnogo, od izgradnje demokratskog izbornog sistema, do potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

On je također naglasio da bi integracija Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju vodila stabilizaciji na Balkanu i da bi to bilo dobro, kako za BiH, tako i za cijelu Evropu.

Predsjednik Fišer je iznio opredjeljenje Republike Austrije, kao i svih drugih zemalja članica Evropske unije, da je perspektiva Bosne i Hercegovine i drugih zemalja zapadnog Balkana u porodici evropskih naroda.

Također je naglasio da će se napredak zemalja u procesu pridruživanja ocjenjivati pa principu pojedninačnog napretka.

Silajdžić je na kraju istakao spremnost za nastavak daljih reformi na putu Bosne i Hercegovine prema Evropskoj uniji i NATO-u, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.