BiH
0

Silajdžić - Erdogan: Razgovori o ekonomskoj suradnji dvije zemlje

FENA
Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić sastao se, u petak navečer u rezidenciji Bosforska palača u Istanbulu, s premijerom Turske Redžepom Taibom Erdoganom, a teme razgovora bile su ekonomska suradnja Turske i BiH kao i situacija u i oko Srebrenice.

Silajdžić je tokom razgovora informirao premijera Erdogana o ekonomskim potencijalima BiH i načinima kako dvije zemlje mogu proširiti suradnju u toj oblasti.

"BiH ima ogromne resurse koji još nisu dovoljno iskorišteni. Tu prije svega mislim na termo i hidro-energetski potencijal. Možemo proizvesti puno više energije nego što trošimo, a svi znamo da je Evropi potrebna energija. Osim energije tu su drvna indrustrija, kao i mogućnost razvoja turizma", rekao je Silajdžić.

On je premijeru Erdoganu istakao značaj izgradnje koridora 5 C koji, kako je rekao, Bosni i Hercegovini znači puno više nego samo auto-put.

Koridor 5 C BiH će, prema njegovim riječima, približiti Evropi, a sama njegova izgradnja bit će ogroman posticaj cjelokupnoj ekonomiji BiH.

Premijer Erdogan je naglasio da je Turska uvijek bila, ostala i bit će prijatelj BiH.

On je istakao da u svim svojim istupima ekonomiju uvijek stavlja na prvo mjesto.

"Spremni smo za suradnju u svim oblastima kao i za ulaganja u Vašu zemlju," rekao je Erdogan.

"Turska vlada je spremna da razmatra sve projekte i ponude gdje bi mogli napraviti zajednička ulaganja. Intezivirat ćemo naše odnose i unaprijediti ekonomsku suradnju", kazao je on.

Silajdžić je istakao da je Turska već napravila uspješna ulaganja u BiH od čega se posebno ističu primjeri Natron Hayata u Maglaju i Šiše Džama u Tuzli.

Silajdžić je u razgovoru premijeru Turske predočio novonastalu situaciju u Srebrenici. Podsjetio je da je u Srebrenici počinjen genocid nad Bošnjacima iz Podrinja, te da je to Međunarodni sud pravde u Hagu potvrdio i u svojoj presudi od 26. februara ove godine.

Nakon toga, kako je rekao, preživjele žrtve genocida zatražile su poseban status. Premijer Erdogan je obećao da će formirati posebnu komisiju koju će bez odgađanja uputiti u Srebrenicu da na licu mjesta evindetira na koji način se može pomoći tim ljudima.

Erdogan je rekao da on i njegova zemlja suosjećaju sa žrtvama genocida, te da želi da Vlada Turske aktivno sudjeluje u rješavanju njihovih problema gdje god je to moguće.