BiH
0

Silajdžić: Dodik zaboravlja činjenice i ruši ugled BiH

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžic danas je osudio "sve otvorenije nasrtaje rukovodstva Republike Srpske na Ustavni poredak i međunarodno-pravni položaj Bosne i Hercegovine".

"Ustvrdivši u Zagrebu, na skupu Srpskog narodnog vijeća, da je RS država, a da je Bosna i Hercegovina nametnuta, Milorad Dodik istovremeno zanemaruje osnovne činjenice, ruši ugled Bosne i Hercegovine van njenih granica i otvoreno aludira na promjenu tih granica u vrijeme kada cijela Evropa teži procesu integracija", ističe u saopćenju predsjedavajući Silajdžić.

Dodikova tvrdnja da "poštuje Dayton", ali da je to "tijesan okvir u kojemu ne možemo ostvariti svoje interese" je, kako se navodi, samo-isključiva.

"Dayton nije samo njegov član koji pominje dva entiteta, već predstavlja i niz obaveza koje nikada nisu ispunjene, poput povratka izbjeglica, istinske jednakosti svih građana na svakom dijelu teritorije BiH, te ravnomjerne zastupljenosti konstitutivnih naroda u lokalnim organima vlasti. Interesi jednog naroda trebaju istovremeno biti interesi svih naroda i građana u BiH i niti jedan narod nema pravo pozivati se na interese koji idu na uštrb drugih. Ovi ataci, stoga, još jednom potvrđuju neophodnost daljeg anganžmana međunarodne zajednice u BiH, jer nagovješavaju opasnost da iz retorike prerastu u konkretne poteze u slučaju preranog odlaska OHR-a", kaže se u Silajdžićevom saopćenju.