{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Silajdžić: Do novog ustava BiH isključivo kroz transparentan i demokratski proces

F
13.12.2007. u 15:55
0
0
Silajdžić: Do novog ustava BiH isključivo kroz transparentan i demokratski proces
0
Silajdžić: Do novog ustava BiH isključivo kroz transparentan i demokratski proces
Bilo kakvi planovi i pokušaji da se novi ustav BiH usvoji na ishitren način, iza zatvorenih vrata, protivni su državnim interesima Bosne i Hercegovine, te prijete da uspore ili potpuno zaustave već pokrenute reformske procese koji su neophodni za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), saopćeno je iz kabineta člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.
U saopćenju stoji da je prije dvije godine Bosna i Hercegovina uvučena u netransparetne pregovore o ustavnim rješenjima, bez javne rasprave i bez učešća eksperata, medija ili nevladinog sektora. Taj pristup je, navedeno je, rezultirao paketom ustavnih amandmana koji su prijetili da BiH svedu na zajednicu dva entiteta čije bi državne institucije mogle biti ugašene voljom manje od 22 procenta članova parlamenta, iz jednog naroda i jednog entiteta.

Nadalje se navodi da su Vijeće Evrope, Evropski parlament i Venecijanska komisija ocijenili ovakav pristup krajnje neadekvatnim, s obzirom na obim i značaj neophodnih promjena. Te institucije su "jasno precizirale da se do novog ustava BiH mora doći isključivo kroz demokratski i transparentan proces, koji će uključivati širok dijapazon društva, te niz domaćih i stranih eksperata, u kom kvalitet rješenja treba imati prednost nad brzinom njihovog usvajanja".

Iz Silajdžićevog kabineta se naglašava i to da je potreba za temeljitim i opreznim pristupom izradi novog ustava BiH posebno naglašena činjenicom da cijeli region već neko vrijeme prolazi kroz fazu političkog previranja zbog statusa Kosova, a interesi BiH ne smiju, i neće, biti podređeni bilo kakvoj “situaciji u regionu.”

"Ustav koji Bosna i Hercegovina sada dobije određivat će njenu i budućnost njenih građana u barem nekoliko idućih decenija, te se pregovorima o suštini Ustava može pristupiti tek kada se otklone svi faktori koji direktno ili indirektno vrše pritisak u pravcu prihvatanja rješenja koja ugrožavaju temeljne strateške interese BiH. Mi nismo primili bilo kakav poziv za razgovore o Ustavu BiH. Neformalan poziv jeste upućen za sastanak u Briselu, ali isključivo u vezi s ispunjavanjem dodatnih uvjeta za potpisivanje SSP, kao što su reforma RTV servisa i reforma javne uprave", navedeno je u saopćenju.

Također, Silajdžić je u svojstvu predsjednika Stranke za BiH na sastanku predstavnika šest političkih stranaka prije dva dana naglasio da je u ovom trenutku potrebno i moguće razgovarati isključivo o uspostavljanju okvira procesa za izradu novog ustava BiH, a ne o suštini tog ustava, i to bez bilo kakvih prejudiciranja ili uvjetovanja u vezi s konačnim rješenjem.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: