{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Silajdžić: Delegati SDA ishodili priznanje SPC-a kao međunarodne organizacije

F
FENA
17.5.2008. u 11:50
0
0
Silajdžić: Delegati SDA ishodili priznanje SPC-a kao međunarodne organizacije
0
Silajdžić: Delegati SDA ishodili priznanje SPC-a kao međunarodne organizacije
Svojom odlukom da podrže ratifikaciju ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) kao međunarodnog ugovora delegati Stranke demokratske akcije u bošnjačkom Klubu Doma naroda Parlamenta FBiH ishodili su priznanje SPC-a od Bosne i Hercegovine kao međunarodne organizacije s međunarodnopravnim subjektivitetom i privilegijama koje iz tog statusa proizlaze, proizvodeći nesagledive dugoročne posljedice po BiH, saopćeno je danas iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.
"Ovi delegati su također ignorisali činjenicu da su Hrvatska i Slovenija ugovore sa SPC-om zaključili na osnovu zakona o vjerama, što je bilo moguće i u slučaju naše zemlje i što je ovaj Kabinet zagovarao, te su tu odgovornost pokušali prebaciti na Ustavni sud iako su bili upozoreni da taj sud vjerovatno nema ingerencije da odlučuje o tom pitanju", ističe se u saopćenju.

Bez obzira na činjenicu da je ovo praktično prvi slučaj u svijetu u kom neka država crkvu ili vjersku zajednicu priznaje kao međunarodnopravni subjekt, delegati SDA su se, kako se navodi, odazvali na pozive SNSD-a, te svjesno abdicirali odgovornost da Bosnu i Hercegovinu zaštite od svih rezultirajućih pravnih i političkih posljedica.

Naime, kako se dalje navodi, pitanje da li je SPC međunarodna organizacija nije pravno već političko pitanje o kom odlučuju politički organi neke države u svom suverenom kapacitetu.

"Odluka dvojice članova Predsjedništva BiH da to urade potvrđena je od delegata SDA. Kao što Ustavni sud ne bi mogao odlučivati da li je Kosovo država ili nije ako bi ga Bosna i Hercegovina kao takvog priznala, Ustavni sud vjerovatno ne može odlučivati o odluci delegata SDA da SPC u ime Bosne i Hercegovine priznaju kao međunarodnu organizaciju. Insinuacije ove stranke da ne treba prejudicirati odluke sudskih tijela predstavljaju neutemeljen izgovor s obzirom da su njeni predstavnici svjesni, ili bi barem trebali biti, jasnih ingerencija različitih tijela Bosne i Hercegovine, te razlike između pravnih i političkih pitanja i odluka", navodi se.

U saopćenju iz Silajdžićevog kabineta navodi se i to da su delegati SDA bili ti koji su mogli zaustaviti posljedice koje proizlaze iz ovakvog statusa SPC-a po vitalne interese Bosne i Hercegovine i niza povratnika, ali su svojom jučerašnjom odlukom otvoreno stali protiv tih interesa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: