BiH
0

Silajdžić: Dayton podupire etnoteritorijalni sistem koji vodi getoizaciji BiH

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić ocjenio je danas kako bi etnoteritorijalni princip vlasti koji je na snazi u Bosni i Hercegovini mogao utjecati na predstojeću ustavnu reformu u Bosni i Hercegovini.

Silajdžič je nakon susreta s ambasadorima EU-a u Sarajevu istaknuo kako situaciju u tom pogledu usložnjava i činjenica da nisu ispoštovani aneksi Dejtonskog mirovnog sporazuma, a što se u prvom redu odnosi na povratak stanovništva (Aneks 7).

  • Aneks 7 nije primjenjen i zbog toga imamo problema s entitetskim glasanjem, kazao je Silajdžić, komentirajući novinarski upit u vezi s predstojećom reformom Ustava BiH.

Prema njegovim riječima, u situaciji, bez pune primjene, Dejton podupire etnoteritorijalni sistem koji vodi getoizaciji Bosne i Hercegovine.

U istom kontekstu, Silajdžić podsjeća kako je u međuvremenu donesena presuda Međunarodnog suda pravde u Haagu kojom je potvrđeno da se u BiH dogodio genocid, pitajući se šta je njena pravna posljedica.

Nedorečenost stanja u tom pogledu ilustrirao je primjerom Srebrenice, pitajući se može li se u kontekstu predstojećih općinskih izbora u tom gradu zaboraviti popis stanovništva iz 1991. godine, ukoliko je taj popis poremećen činjenicom da se tamo dogodio genocid.

Silajdžić smatra kako su činjenice koje je naveo zapravo argumenti koji ukazuju na potrebu promjene Ustava - Aneksa 4. Dejtonskog sporazuma.