BiH
0

Silajdžić: Član 17. zakona o državljanstvu neciviliziran

FENA
Sve građane BiH treba dovesti u jednak položaj, a radi se o 500.000 do 600.000 ljudi koji su dovedeni u neravnopravan položaj zbog člana 17. Zakona o državljanstvu BiH, izjavio je danas u Sarajevu član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.

Ovaj član precizira da onaj ko stekne državljanstvo zemlje s kojom BiH nema bilateralni sporazum gubi bh. državljanstvo.

  • Nijedna demokratska zemlja u svijetu danas ne uzima matično državljanstvo. Jedino BiH uvjetuje dvojno državljanstvo bilateralnim sporazumom, ocijenio je Silajdžić.

On je dalje naveo da su zemlje gdje živi većina bh. građana poručile da ne žele bilateralni sporazum te smatra da je to nastavak etničkog čišćenja.

Podsjetio je da je pet puta u Parlamentarnoj skupštini BiH traženo ukidanje člana 17., ali je pet puta odbijeno kroz instituciju entitetskog glasanja.

  • Radi se o više od pola miliona ljudi, o mladim ljudima koji žele doći BiH, o penzionerima koji žele sa svojim penzijama doći u BiH... Na kraju krajeva, mi smo zemlja koja je izgubila toliko građana i odriče ih se na jedan način koji je potpuno nelogičan i koji niko ne razumije, kazao je član Predsjedništva BiH.

Silajdžić odbacuje navode da je ovaj zahtjev protiv Hrvata, Srba ili bilo koga drugo. Za njega su sve to građani BiH.

  • U svakom slučaju, ovakva praksa se mora zaustaviti, moramo se okrenuti članu 17. Ukoliko nastavimo s ovom praksom, pokazujemo da nam nije stalo do tih pola miliona ljudi. Ovim želimo riješiti pitanje građana BiH bilo gdje da se nalaze. Odbijanje znači ustvari da je cilj nastavak etničkog čišćenja, kazao je on.

Silajdžić je na kraju naveo da su tri posljednja visoka predstavnika ocijenila da je pristup bilateralnih sporazuma etnički i diskriminirajući, a za njega je još i neciviliziran.