BiH
0

Silajdžić: Bez inovacija nema napretka i privrednog razvoja BiH

FENA
Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić primio je danas članove Asocijacije inovatora BiH, koji su informirali Silajdžića o uspjesima i problemima u svom radu.

Predsjednik Asocijacije Husein Hujić i glavni sekretar Hajrudin Šuman, te članica Asocijacije Elma Kovačević kazali su kako državne vlasti počinju prepoznavati svoj interes u inovaciji, kao u proizvodu koji globalno nema konkurenciju i koji je od iznimnog značaja za BiH i čovječanstvo.

Zahvaljujući tome prvi put prošle godine su dobili financijsku podršku iz budžeta, te konačno riješili problem prostora za svoje udruženje. Naglasili su da je financijska podrška države i dalje nedostatna, te kao poseban problem naveli nezainteresiranost domaće privrede za njihove inovacije.

Silajdžić se saglasio da bez inovacija nema napretka i da inovatorstvo pospješuje privredni razvoj, te otvara nova radna mjesta.

Obećao je pružiti pomoć u promociji domaće pameti u BiH i svijetu, te izvršiti utjecaj na domaće vlasti da se financijska podrška nastavi i poveća.

Asocijacija inovatora je 45 svojih inovacija predstavila 176 puta u 14 gradova izvan BiH i za njih dobili 138 priznanja. Prvi put je predstavljena 21 inovacija, od kojih osam učeničkih.

Upravo tih osam inovacija donijele su BiH prvo mjesto na Drugoj svjetskoj izložbi mladih inovatora u Seulu u julu 2006. Mladi inovatori su tada osvojili četiri zlatne, dvije srebrene i dvije bronzane medalje.