BiH
0

Silajdžić: Atentat na Benazir Bhutto kukavički akt

FENA
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Haris Silajdžić najoštrije osuđuje atentat na Benazir Bhutto prilikom kog je pored ove bivše premijerke Pakistana ubijeno i najmanje 20 drugih osoba, saopćeno je iz Silajdžićevog kabineta.

U saopćenju se navodi da ovaj teroristički čin predstavlja atak na demokraciju i sve druge ljudske vrijednosti, ne samo u Pakistanu već i u cijelom svijetu.

Dodaje se da je Benazir Bhutto bila jedan od najvećih i najiskrenijih prijatelja Bosne i Hercegovine u najtežem periodu za našu zemlju. Bila je na čelu Pakistanske vlade gotovo svo vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu, i njen osobni anganžman je rezultirao nesebičnom pomoći Pakistana braniteljima BiH, na političkom, ekonomskom, humanitarnom i vojnom nivou.

Benazir Bhutto će zauvijek ostati duboko u srcima svih patriota ove zemlje, uključujući, između ostalog, i zbog njene hrabre posjete opkoljenom Sarajevu 1994. godine skupa sa tadašnjom premijerkom Turske, Tansu Ciller.

Koristim ovu priliku da izrazim svoju najdublju sučut porodici Benazir Bhutto, vladi i narodu Pakistana, i svim pobornicima demokracije diljem svijeta. Pakistan, ali i ostatak svijeta, izgubili su danas osobu koja je čitav svoj život posvetila promicanju ljudskih prava i demokratskih vrijednosti, navodi se u saopćenju iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.