BiH
0

Šikić: Hrvatska vlast upozorila BiH na štetne posljedice projekta Gornji horizonti

FENA
Hrvatski ministar kulture još je usrpnju izrazio mjerodavnima u BiH zabrinutost zbog nakane gradnjeprojekta Gornji horizonti kojim bi se ugrozile nadzemne i podzemne vode, promijenio salinitet te ugrozio ekosistem na području Neretve, izjavio je danas pomoćnik hrvatskog ministra Zoran Šikić.

Šikić je podsjetio da je i hrvatski premijer nekoliko puta naglasio kako će se voditi računa o tom problemu, a ministar kulture je urazgovoru s direktorom Svjetske banke upozorio na probleme koje bi Hrvatskoj mogla prouzročiti izgradnja sedam hidroelektrana te mijenjanje toka Neretve i njezino usmjerenje na Trebišnjicu kako bi se dobile akumulacije za elektrane.

Po njegovim riječima, o brizi Hrvatske za očuvanje neretvanskog područja svjedoče i poduzete radnje da se do kraja godine Dolina Neretve proglasi Parkom prirode.

Šikić je rekao kako je bosansko-hercegovačka strana u septembru odgovorila kako će o svemu što budu poduzimali izvijestiti Hrvatsku.

U slučaju spora oko projekta Gornji horizonti, pomoćnik hrvatskog ministra kulture ne isključuje ni mogućnost angažiranja međunarodne zajednice u rješavanju problema.