Izostaju reakcije
65

Sigurnost u Sarajevu "zadovoljavajuća" a pucnjave svakodnevne, šta vlasti planiraju uraditi?

S. Š.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U Sarajevu kao da više pucnjava, ubistvo, ranjavanje, krađa, saobraćajna nesreća ili neko drugo krivično djelo nisu novost s obzirom na učestalost i evidentno narušavanje sigurnosne situacija za koju nadležni tvrde da je pod kontrolom.
Kada bismo samo od početka 2024. godine stavili na papir šta je sve glavni grad Bosne i Hercegovine potresalo, misleći naravno na činjenje težih krivičnih djela, spisak bi bio podug, a konkretni koraci koje su nadležni poduzeli bili bi minimalni ili gotovo nepostojeći.

U praksi mnogih zemalja, kada dođe do nekih katastrofalnih događaja, vidjet ćemo da odgovorni podnesu ostavke, ali je to nešto što se u BiH rijetko može vidjeti. Ne samo da nećemo vidjeti podnošenje ostavke odgovorne osobe, već će čak biti i rijetkost da neko od odgovornih izađe i suoči se sa građanstvom i odgovornošću kakvu nosi kada se nalazi na nekoj bitnoj funkciji ili poziciji.

Kada se radi konkretno o Sarajevu, gotovo na sedmičnom nivou imamo bar jedno ranjavanje, paljevinu, bacanje bombe, dok su saobraćajne nesreće postale svakodnevnica. Od osoba odgovornih na funkcijama u Vladi KS, MUP-u Kantona Sarajevo i Upravi policije MUP-a još niko nije ni ponudio ostavku, niti je smijenjen kao što to obično biva u sličnim situacijama naročito kada je u pitanju sigurnosni sektor.

Kada se periodično pravi presjek situacije i govori o stanju u sigurnosnom sektoru, dobit ćemo samo puke statističke podatke koji nam ne govore mnogo, a daleko su od onoga što viđamo u praksi. Činjenica je da je svaki građanin izložen opasnosti.

Ali i dok se sve to događa u Sarajevu, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica oglasit će se putem Facebooka, odgovoriti također i na medijske upite, ali će se javiti sa riječima da policija radi svoj posao, sigurnost građana nije ugrožena i nema razloga za brigu. I da, policija radi svoj posao, ali prema naredbama koje dolaze sa vrha, od nadređenih. Policija radi prema uputama koje dobija i od komesara Fatmira Hajdarevića koji važi za "policajca-profesionalca-vojnika" koji možda ne voli kamere i novinarska pitanja, ali ga to nikako ne oslobađa odgovornosti i potrebe da se obrati građanima u vanrednim situacijama ili (ne)prilikama kojima svjedoče stanovnici Sarajeva, ali i brojni turisti.

Osim odgovornih u policijskim strukturama, izostaje konkretna reakcija i Skupštine Kantona Sarajevo koja nije sazvala sjednicu povodom sigurnosne situacije, tačnije, vlast se oglušila na zahtjeve opozicije da se razgovara o ovoj temi. Ruku na srce, jeste Skupština KS održala hitnu sjednicu sa fokusom na sigurnost u saobraćaju devetog juna 2023. godine, nakon stravične saobraćajne nesreće u kojoj su ubijene dvije mlade doktorice. To jeste pohvalno, ali mora se priznati da je od tada itekako bilo razloga da se ponovo održi hitna sjednica na temu sigurnosti u glavnom gradu. Podsjetit ćemo na slučaj femicida kada je Anel Bećirović ubio Emiru Maslan, potom učestale paljevine i bacanje eksplozivne naprave, ubistvo mladića Farisa Pendeka i šture informacije kakve smo dobijali od nadležnih dok njegov ubica nije uhvaćen, ranjavanja i maloljetničku delikvenciju.

Sve su to očigledno razlozi da ta sigurnosna situacija, o kojoj se tako mnogo govori a tako malo na njoj radi, nije zadovoljavajuća već u potpunosti suprotno.

Ostaje pitanje da li ćemo i nakon posljednjeg slučaja i ranjavanja maloljetnika u nedjelju večer u Starom Gradu, ulici Muse Ćazima Ćatića, dobiti ikakvu povratnu informaciju ili će Vlada KS i rukovodstvo MUP-a KS-a ponovo ignorisati dešavanja u gradu u kojem su vlast i u kojem snose odgovornost.