Besim Mehmedić
0

"Sigurnost građana bit će mi na prvom mjestu"

Sarajevo-x.com
Kandidat za premijera Kantona Sarajevo Besim Mehmedić, imenovan ispred Stranke za BiH, očekuje da će do 31. decembra Skupština KS prihvatiti njegovo imenovanje, te da će, zbog hitnosti imenovanja Vlade, cijela procedura biti završena do 15. januara.

U razgovoru za Sarajevo-x.com, Mehmedić ističe da ga na poziciji mandatara Vlade KS čeka puno posla, te da već ima određene priroritete na čijoj će provedbi insistirati.

"Na poziciju premijera dolazim sa vizijom, ali svjestan svih ograničenja i mogućnosti. To nije floskula, već stvarnost. Radit ćemo na tome da budžet za narednu godinu bude realan, pogotovo zbog najavljene recesije", kazao je Mehmedić.

Izdvojio je određene sektore i projekte koje će kao premijer, nastojati sprovesti do kraja.

"Na prvom mjestu je sigurnost građana, bez toga nema govora ni o čemu drugom. Zatim slijedi konkretiziranje određenih problema iz privrede i zdravstva. Sljedeće godine radit ćemo na tome da se napokon završi izgradnja porodilišta na Jezeru", istakao je.

Mehmedić je naglasio da su od infrastrukturnih projekata prioriteti izgradnja prve transferzale i početak gradnje nove zgrade Akademije scenskih umjetnosti na Skenderiji. Kao prioritete je naveo i brigu o boracima i drugim socijalnim grupama.

Besim Mehmedić rođen je u Sarajevu, gdje je 1980. godine diplomirao arhitekturu, a mentor mu je bio poznati arhitekta Zlatko Ugljen. Prije rata radio je u Institutu za arhitekturu i urbanizam, a od 1998. do 2003. godine bio je na funkciji ministra za promet i komunikacije u Vladi FBiH. Zadnjih pet godina bio je zaposlen na mjestu direktora kantonalnog Zavoda za izgradnju.