Save the Children
63

Sigurnost djece na internetu treba postati dio školskih programa

Klix.ba
Znaju li odrasli šta djeca rade na internetu i s kakvim se opasnostima mogu sresti u online svijetu? Podaci istraživanja organizacije Save the Children su alarmantni i ukazuju na visok stepen nerazumijevanja i nepoznavanja, kako roditelja tako i djece.

Kampanja #MislišDaZnaš pokrenuta je s ciljem da podigne svijest djece i roditelja o opasnostima zloupotrebe na internetu.

Alen Zaimović, koordinator programa dječije zaštite u organizaciji Save the Children za Sjeverozapadni Balkan, iznosi podatak da je više od 50 posto djece obuhvaćene istraživanjem izjavilo da bi ignorisalo problem u vezi sa zloupotrebom interneta ako bi se pojavio.

"To nam je bio signal da kreiramo aktivnosti i kampanju, a jedan od ciljeva je podstaknuti roditelje da aktivnije povedu računa od djeci kada koriste internet. Kroz kampanju #MislišDaZnaš želimo ponuditi djeci i roditeljima osnovne informacije kako zaštititi djecu na internetu. Ljudi obično misle da se slučajevi zloupotrebe dešavaju daleko od nas, a zapravo su opasnosti prilično realne. Posebno se to odnosi na slučajeve groominga ili zavođenja putem interneta ili cyber bullinga, odnosno vršnjačkog nasilja. To su česte pojave i u javnosti su poznati neki primjeri koji su završili tragično", kaže Zaimović.

Alen Zaimović
Alen Zaimović

Elmedin Muratbegović, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, jedan od stručnih savjetnika u istraživanju, upozorava da se u korijenu većine slučajeva nasilja uzrok može tražiti u digitalnom svijetu: "Ako sagledate sve slučajeve nasilja nad djecom i među djecom, pa i one najtragičnije, vidjet ćete da u etiologiji, u samom uzroku, najčešće dolazite do nekog telefona, poruke ili slike, nečega što uznemiri dijete koje se osjeća bespomoćno, ne zna kome prijaviti i to često završi fatalno. Nažalost, u BiH smo imali priliku vidjeti da to može završiti i samoubistvom. Prevalenca slučajeva nasilja nad djecom i među djecom danas je značajno prisutna u digitalnom okruženju, putem informaciono-komunikacijskih tehnologija. Tome doprinosi i neznanje roditelja, nepostojanje internet bontona, nepostojanje autoriteta među odraslima, jer djeca, najčešće, bolje razumiju IK tehnologije od svojih roditelja".

Sigurnost na internetu treba postati dio školskih programa

Naučiti djecu da koriste internet sigurno i pametno – to bi trebala biti misija, ne samo roditelja već i šire zajednice, a posebno obrazovnih ustanova. S tim ciljem, Save the Children je podržao Prosvjetno-pedagoški zavod u Tuzlanskom kantonu da kreira dobno prikladni nastavni plan i program kako bi se djeci od prvog razreda osnovne, pa do četvrtog razreda srednje škole sistemski pružale informacije o zaštiti na internetu, ali i da bi djecu podučavali kako prepoznati krizne situacije i kako ih prijaviti.

Elmedin Muratbegović
Elmedin Muratbegović

"Naše škole su dobre u arhitektonskom smislu, ali naši programi su tri četvrtine kruga iza stvarnosti, toliko kasnimo za onim što naša djeca rade. Nedopustivo je da u osnovnoškolskom sistemu nemamo adekvatnu tematsku reakciju na probleme nasilja nad djecom, na grooming, sexting, cyber bullying, lifestream – to su stvari kojima su djeca svakodnevno izložena. Za početak, potrebno je prevesti ove izraze, jer se radi o inkriminacijama, vrstama krivičnih djela kojima su djeca često izložena. Nastavnici razredne nastave, učiteljice i učitelji, trebali bi se educirati u skladu sa savremenim potrebama. Takođe, mislim da imamo savršene nastavnike informatike, ali da se i oni sami smiju zastarjelim školskim programima koje moraju podučavati, jer smo davno odmakli od toga. Moramo bez predrasuda ući u stvarnu izmjenu kurikuluma, da djeca zaista nauče ono što ih čeka kad izađu iz kuće. Ako smo se odlučili da djecu u petoj godini pošaljemo u školu, dajte da ih tamo dočeka znanje koje im zaista treba", upozorava profesor Muratbegović.

Ako se djeca suoče sa stvarnim prijetnjama, šta trebaju preduzeti?

"Svakako, porazgovarati s odraslom osobom u koju imaju povjerenja. Mi smo prije nekoliko godina uspostavili sistem prijave zloupotrebe i nasilja na internetu putem partnerske organizacije Emmaus na platformi sigurnodijete.ba. Također, u Republici Srpskoj otvorena je linija za pomoć - Plavi telefon, na broju 080 05 03 05, gdje roditelji i djeca mogu prijaviti bilo kakav sadržaj. Na stranici sigurnodijete.ba na raspolaganju je mnogo materijala na ovu temu, te bih svima preporučio da pogledaju“, zaključuje Alen Zaimović.

U okviru kampanje #MislišDaZnaš koju su podržali brojni mediji i kinematografi u BiH i Srbiji, objavljena su dva edukativna animirana filma, namijenjena djeci i roditeljima.