BiH
182

Sigurnosne kamere na Dobrinji, Alipašinom Polju, Buča Potoku...

FENA
Sarajevska Općina Novi Grad u saradnji s Trećom Policijskom upravom "Novi Grad" Sarajevo realizira projekt postavljanja sigurnosnih kamera u naseljima Dobrinja, Otoka, Saraj Polje, Alipašino Polje, Buča Potok i Boljakov Potok.

Tim povodom, načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić i direktor Agencije za zaštitu ljudi i imovine Securitas Valdin Jažić danas su potpisali ugovor o nabavci i montaži opreme za videonadzorni sistem.

"Sigurnost naših građana je u vrhu naših prioriteta, a prema svim statistikama službenici naše PU imaju dosta uspjeha kada je u pitanju broj riješenih krivičnih djela i otkrivanje počinitelja krivičnih djela. Prema našim i svjetskim iskustvima, postavljanje sigurnosnih kamera na javnim mjestima, jedan je od najboljih načina prevencije negativnih pojava na ulicama", rekao je Efendić.

Valdin Jažić istakao je da se radi o visokokvalitetnim rotacionim kamerama s vrhunskom tehnologijom.

"Pored tog preventivnog djelovanja službenici policije imat će mogućnost naknadne analize štetnih djelovanja, jer će se snimci pohranjivati", kaže Jažić.

Treća policijska uprava u proteklom periodu odredila lokalitete na kojima će biti inastalirane sigurnosne kamere.

"To su lokaliteti na kojima najčešće dolazi do narušavanja javnog reda i mira i vršenja krivičnih djela, gdje je najveći promet građana. Smatrali smo da postavljanjem video-kamera u okviru videonadzornog sistema i praćenje tog sistema može doprinIjeti u radu policije kako u preventivnom, tako i represivnom nivou", kazao je Mustafa Bešić, komandir Policijske stanice Novi Grad.

Kamere će biti povezane s Trećom PU odakle će se vršiti 24-satni nadzor nad tim lokacijama. Sigurnosni sistem nakon uspostave bit će predat na upravljanje predstavnicima MUP-a Kantona Sarajevo i Treće PU Novi Grad.

Općina Novi Grad je u budžetu za prošlu godinu izdvojila 50.000 maraka za postavljanje nadzornih kamera.

Komandir Bešić je najavio dva nova projekta, koje će u narednom periodu zajednički realizirati Općina i Treća PU, a to su "Prva pomoć spašava život, svaka druga stiže prekasno" i "Razgovorom protiv sukoba", saopćeno je iz Općine Novi Grad.