BiH
0

Sigurnosna situacija u FBiH zadovoljavajuća, ali nije dobra u Kantonu Sarajevo

FENA
Federalni ministar unutarnjih poslova Muhidin Alić održao je danas u Sarajevu redovni sastanak s kantonalnim ministrima unutarnjih poslova i policijskim komesarima s ciljem da se uspostavi što bolja koordinacija između policijskih agencija.

Alić je na konferenciji za novinare izjavio da je konstatirano da je sigurnosna situacija u FBiH zadovoljavajuća. Naime, u prošloj godini zabilježen je pad broja krivičnih djela i prekršaja, a s policijskog aspekta riješeno je svih 28 ubistava.

On je, međutim, ukazao na nezadovoljstvo stanjem u drumskom saobraćaju, jer je u prošloj godinu broj nesreća povećan za 11 posto. Zato se želi poduzeti akcija na smanjenju broja smrtno stradalih u saobraćajnim nesrećema, te da dokument o tome bude implementiran u praksi što prije. Alić se nada da će se ta strategija početi primjenjivati do sredine godine.

Jedan od prioriteta za ovu godinu je i maloljetnička delikvencija. Alić je kazao da je nakon rasprave u Parlamentu FBiH, Vlada FBiH donijela zaključak da interresorno pristupi ovom problemu te da na bazi državne strategije izradi odgovarajući akcioni plan.

Kao treći prioritet ministar Alić je naveo borbu protiv organiziranog kriminala. U toku su dogovori o dodatnoj edukaciji, kadrovskom i materijalnom jačanju policijskih struktura i nabavka savremenije opreme za borbu protiv ovog vida kriminala.

Domaćin današnjeg sastanka, ministar unutarnjih poslova Kantona Sarajevo Željko Mijatović je naglasio da se nakon brutalnih ubistava u januaru i februaru čiji su počinioci maloljetnici ne može govoriti o dobroj sigurnosnoj situaciji u glavnom gradu.

Međutim, upozorio je da se ne može očekivati u ovakvoj situaciji da se u glavnom gradu "živi pod staklenim zvonom", pri čemu strahovito teško pada pritisak koji se vrši na policiju.

Da bi se vratila sigurnost u Sarajevo, već su uvedene razne mjere, uključujući prekovremeni rad policije, ali niko ne može očekivati da se neke stvari više neće događati, upozorio je Mijatović.

On je poručio da se mora popraviti ukupni ambijent, a njega ne čini samo policija Kantona Sarajevo.