BiH
0

Sidran-Kamišalić stalna predstavnica BiH pri OPCW-u

FENA
Veleposlanica Bosne i Hercegovine u Kraljevini Nizozemskoj Miranda Sidran-Kamišalić uručila je danas vjerodajnice generalnom direktoru Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) veleposlaniku Rogeliu Pfirteru i na taj način zvanično postala stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri OPCW-u.

Veleposlanica Sidran-Kamišalić je podsjetila na dosadašnje aktivnosti i dostignuća Državnog koordinacijskog tijela Bosne i Hercegovine za provedbu Konvencije o kemijskom oružju i ujedno zahvalila za podršku i pomoć Tehničkog tajništva OPCW-a.

Sidran-Kamišalić je obavijestila o kandidaturi Bosne i Hercegovine za domaćina 8. regionalnog sastanka nacionalnih autoriteta istočnoeuropske skupine OPCW-a te zatražila podršku generalnog direktora, napominjući da bi organizacija ovakvog događaja bitno doprinijela promociji Bosne i Hercegovine kao važnog regionalnog faktora u implementaciji ciljeva Konvencije o zabrani kemijskog oružja. To bi bio dodatni motiv i podsticaj našoj zemlji na putu ka potpunoj integraciji u euroatlantske strukture.

Veleposlanica Sidran-Kamišalić je prenijela veleposlaniku Pfirteru poruku ministra vanjskih poslova Svena Alkalaja da prisustvuje i učestvuje u radu ovog sastanka ukoliko kandidatura Bosne i Hercegovine bude prihvaćena.

Generalni direktor Pfirter je pozdravio planove naše zemlje, naglasivši značajan doprinos koji Bosna i Hercegovina kao zemlja članica permanentno pruža u aktivnostima OPCW-a, saopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.