Bol i suze nakon presude
956

Shrvani roditelji djevojčice iz Gračanice: Presuda je sramna, sudija nas je ponizio

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Porodica 15-godišnje Maide Džafić iz Gračanice koja je preminula krivicom doktorice iz Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Melihe Zahirović–Suljić, ogorčeni su na visinu zatvorske kazne koja je izrečena infektologinji.
Kako je Klix.ba ranije izvijestio, penzionirana doktorica iz Klinike za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Meliha Zahirović–Suljić osuđena je na kaznu zatvora u trajanju od jednu godinu, zbog smrti 15-godišnje Maide Džafić iz Gračanice.

Presudom je utvrđeno da je nemarom Zahirović–Suljić, odnosno nesavjesnim liječenjem djevojčica preminula.

Ovakvim sudskim ishodom ogorčeni su prije svega roditelji 15-godišnjakinje, a onda i borci za pravdu Muriz Memić i Davor Dragičević. Otac preminule djevojčice Miralem Džafić ističe da se osjeća poniženim.

"Život jednog djeteta da vrijedi godinu dana zatvora je žalosno i sramno za ovu državu. Osjećam se poniženo, kao da moje dijete nije ni postojalo uopće. Da li će one koji su donijeli presudu biti sramota izaći na ulicu i pogledati drugu djecu? Za mene ovo nije nikakva satisfakcija, ovo je sramna odluka", navodi Džafić.

Miralem Džafić (Foto: A. K./Klix.ba)
Miralem Džafić (Foto: A. K./Klix.ba)

On ističe da da će žalba na ovu presudu biti uložena.

"Sudija tokom čitanja presude nije mogao podići glavu niti bilo koga od nas pogledati u oči. Ne znam šta nas čeka u budućnosti. Na potezu je Tužilaštvo TK, a slika koju je prezentirao sud nikako nije dobra. Iza nas je toliko neprospavanih noći nakon smrti naše djevojčice, a sud se poigrao", naveo je Džafić, koji nije želio komentirati to da se osuđena nije pojavila na izricanju presude.

Presudom Općinskog suda u Tuzli nezadovoljna je i odbrana doktorice Melihe Zahirović–Suljić. Njen advokat Damir Alić u kratkom razgovoru za Klix.ba je poručio da će žalba svakako biti upućena.

"Ova presuda je nepravomoćna, ali i nepravedna. Osuđujuća presuda se ne temelji na činjenicama i dokazima iz spisa", kazao nam je Alić.

Damir Alić (desno) tokom izricanja presude (Foto: A. K./Klix.ba)
Damir Alić (desno) tokom izricanja presude (Foto: A. K./Klix.ba)

Nakon izricanja presude ispred zgrade suda u Tuzli su se okupili i članovi grupe Pravda za Davida te Pravda za Dženana. Svi su ogorčeni na rečenice koje su čuli u sudnici.

"Sramna je visina kazne, svi znamo da se godinu dana zatvora može zamijeniti novčanim iznosom. Presuda je pokazala da život jednog djeteta vrijedi godinu dana zatvora. Ali, mislim da u svemu ovome određena satisfakcija porodici može biti to da je doktorica ipak proglašena krivom", kazao je Muriz Memić.

Muriz Memić (Foto: A. K./Klix.ba)
Muriz Memić (Foto: A. K./Klix.ba)

Davor Dragičević istaknuo je da je današnja presuda pokazala tragično stanje koje vlada u bh. pravosuđu.

"U sudnici su sjedili roditelji ubijene djece, samo smo mi jedni drugima podrška jer smo ostali bez one koju nam treba pružiti država. Grupa Pravda za Davida skupa sa mnom odavno ne vjeruje u pravosuđe, a s ovom presudom to je dodatno zapečaćeno", naglasio je on.

Davor Dragičević (Foto: A. K./Klix.ba)
Davor Dragičević (Foto: A. K./Klix.ba)

Kako je navedeno u presudi, doktorica Meliha Zahirović–Suljić osuđena je za počinjenje krivičnog djela teška krivična djela protiv zdravlja i ljudi, u vezi sa krivičnim djelom nesavjesno liječenje.

Rečeno je da ona nije izvršila prijem pacijentice u Odjeljenje za urinarne infekcije, zoonoze i nejasna febrilna stanja u tuzlanskom UKC-u, iako je to trebala učiniti zbog činjenice da je 15-godišnjakinja bila u nejasnom febrilnom stanju. Sve se odvijalo od od 10. jula do 8. augusta 2020. godine kada je djevojčica preminula.