Očekuju formiranje vlasti u BiH
0

Shaheen: Pažljivo pratimo bh. političku scenu

FENA
Jeanne Shaheen
Jeanne Shaheen
Američka senatorica Jeanne Shaheen, ujedno predsjednica Senatovog Potkomiteta za vanjske poslove, danas je u Sarajevu izrazila nadu svoje zemlje da će politički predstavnici u Bosni i Hercegovini ubrzo formirati državnu vlast.

Njen dojam je da se lideri s kojima je razgovarala u Sarajevu, i Srbi i Bošnjaci i Hrvati, slažu da vlast treba formirati što prije, a smatra da je ključno ustrajati u pregovorima do postizanja konačnog rješenja bez obzira na to iz koje su stranke pregovarači ili na kojoj su poziciji.

Senat, Kongres, Sjedinjene Američke Države pomoći će BiH koliko god je moguće, ali odluka je ipak na ovdašnjim ljudima, navela je Shaheen novinarima nakon susreta s nizom bh. predstavnika koje nije imenovala.

Precizirala je jedino da se sastala sa članom Predsjednišva BiH Bakirom Izetbegovićem.

Negirala je da njeni razgovori donose i američko upozorenje bh. liderima na posljedice ako ubrzo ne dođe do formiranja nove vlasti jer je prošlo mnogo vremena od oktobarskih izbora.

Načelno je ipak rekla da se moguće implikacije već znaju, a jedna je već rečena najava Međunarodnog monetarnog fonda da će obustaviti daljnja davanja ako se ne formira vlast, kao i to da će izostanak vlasti uticati na kandidatski status BiH u pridruživanju Evropskoj uniji i na težnju naše zemlje da se pridruži NATO savezu.

"Ovdje sam da izrazim interes američkog senata za situaciju u Bosni i Hercegovini", navela je i dodala da njena zemlja vrlo pažljivo prati aktuelnu bosanskohercegovačku političku scenu, što se prvenstveno odnosi na činjenicu da nova vlast nije formirana iako je prošlo mnogo vremena od izbora.

Jeanne Shaheen istakla je i drugi značajni razlog njenog današnjeg prisustva u BiH, a to je ispraćaj ekshumiranih srebreničkih žrtava na putu do Potočara, gdje će 11. jula, na Dan genocida počinjenog jula 1995. u Srebrenici, biti klanjana zajednička dženaza.

"Čast mi je što sam se pridružila Izetbegoviću u ispraćaju žrtava na konačno odredište. Moje emocije i molitve su za preživjelu rodbinu. Zadovoljna sam što će Sjedinjene Američke Države biti dio te ceremonije", riječi su Jeanne Shaheen.

Domaćin posjete američke senatorice je ambasador Sjedinjenih Država u BiH Partick Moon.