BiH
0

SGV-PR u BiH: Porazno stanje zastupljenosti srpskog naroda u organima uprave i javnim preduzećima

FENA
Amandmani na Ustav Federacije BiH u pogledu srazmjerne zastupljenosti srpskog naroda primijenjeni su samo kada je u pitanju sastav Vlade i institucije predsjednika i potpredsjednika, dok je u svim drugim strukturama stanje porazno, ocjena je Srpskog građanskog vijeća - Pokreta za ravnopravnost u BiH (SGV-PR u BiH).

Ova organizacija je danas u Sarajevu na sjednici svog Upravnog odbora razmatrala Analizu o provođenju Odluke o izmjenama i dopunama Ustava FBiH koju je donio visoku predstavnik 2002. godine, a koja se odnosi na primjenu principa o konstitutivnosti svih naroda u FBiH.

Analiza obuhvata stanje zastupljenosti predstavnika srpskog naroda u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti FBiH, javnim institucijama FBiH (ministarstva u Vladi), javnim ustanovama i zavodima, te javnim preduzećima.

U Analizi se navodi da je multietnički sastav organa zakonodavne i izvršne vlasti na nivou FBiH usklađen s amandmanima o konstitutivnosti, dok stručne službe u domovima Parlamenta FBiH uopće nisu u saglasnosti s proporcijalnom zastupljenosti naroda.

Predsjednik SVG-a-PR u BiH Mirko Pejanović upozorio je i da je posebno u organima uprave, javnim institucijama i upravnim odborima tih institucija, uključujući fondove, stanje u pogledu srazmjerne zastupljenosti vrlo loše i kreće se od jedan do dva posto zaposlenih.

Pejanović ocjenjuje da je jedino bolje stanje u strukturi zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova, gdje ova zastupljenost iznosi između šest i sedam posto.

Što se tiče proporcionalne nacionalne zastupljenosti srpskog naroda u službama i organima upravljanja najlošije je u javnim preduzećima na nivo FBiH, navodi se u Analizi SGV-PR u BiH.

Ova organizacija će insistirati da se prilikom izbora za zakonodavne organe vlasti i raznih imenovanja u izvršne organe vlasti osigura poštivanje ustavnih principa o multietničkoj zastupljenosti svih naroda u ovim organima.

SGV-PR je predložio i da se ovakva analiza uradi i za druge nivoe u FBiH te za RS, nakon čega će biti organiziran okrugli sto svih nevladinih organizacija koji se bave ovim pitanjem.

-Zatražit ćemo od parlamenata, vlada i OHR-a da se pristupi programiranju primjene i ostvarivanja principa srazmjerne zastupljenosti naroda u svim javnim institucijama u BiH, organima uprave javnim ustanovama i javnim preduzećima, najavio je Pejanović.