BiH
0

SFOR okončao svoju misiju u BiH

NINA
Svečanom ceremonijom u kampu Butmir kod Sarajeva u četvrtak je izvršena primopredaja nadležnosti sa SFOR-a na EUFOR te je uspostavljen Štab NATO-a, čime je i službeno okončana misija Stabilizacijskih snaga u BiH.

«Ovo je historijski događaj i dokaz saradnje između EU-a i NATO-a, kao i napretka koji je BiH ostvarila u proteklih devet godina. Pod vodstvom UN-a NATO se pridružio međunarodnom naporu da se uspostavi mir i stabilnost na Balkanu. Ta odluka, koja je donesena 1992., bila je historijska za NATO jer se to razvilo u prvu mirovnu misiju, što je predstavljalo početak transformacije Alijanse», kazao je Jaap de Hoop Scheffer, glavni sekretar NATO-a.

Glavni sekretar Vijeća EU-a i visoki predstavnik za vanjske poslove Javier Solana istaknuo je da je budućnost BiH u Evropi, općem progresu i euroatlantskim integracijama. EU sada ima novu ulogu, kazao je Solana, koja će biti ispunjena s istom odlučnošću i efikasnošću na putu podrške miru i demokratskom razvoju BiH.

«Sve je to dio puta prema institucijama Evropske unije. To će jednoga dana postati stvarnost, ali za to je potrebno uložiti napor. Budućnost BiH je u Evropi, stabilnosti i prosperitetu, ali ne smijemo zaboraviti lekcije koje smo naučili u proteklih devet godina. Od vlasti BiH očekujemo daljnje jačanje institucija, demokracije, ali i ubrzani razvoj privrede jer to ovaj narod zaslužuje», kazao je Solana.

U ime Predsjedništva BiH dobrodošlicu snagama EU-a poželio je predsjedavajući Borislav Paravac koji je ocijenio da je 2. decembra značajan dan za BiH, ali i za cijelu međunarodnu zajednicu. «SFOR-ova misija je uspješno okončana. Njen rezultat jest trajan i čvrst mir zbog čega im i narod i vlasti u BiH duguju zahvalnost. Ova ceremonija predstavlja početak nove evropske budućnosti BiH čija vlast i građani daju bezrezervnu podršku NATO-u i EUFOR-u za nastavak reforme obrambenog i sigurnosnog sektora, kao i operacijama hapšenja optuženih za ratne zločine i borbu protiv organiziranog kriminala i terorizma», kazao je Paravac.

Današnjoj ceremoniji su, osim članova Predsjedništva BiH, premijera Adnana Terzića i visokog predstavnika u BiH Paddyja Ashdowna, prisustvovali i brojni domaći i međunarodni dužnosnici te predstavnici diplomatskog hora u BiH i Počasna jedinica oružanih snaga BiH.

Okončanjem SFOR-ove misije počela je dosad najveća vojna operacija evropskih snaga pod nazivom Althea u kojoj sudjeluju 33 zemlje, među kojima su 22 zemlje članice EU-a. EUFOR ima 7.000 vojnika, a njihove ovlasti su utvrđene Daytonskim sporazumom.