BiH
0

SFOR je bio nadležan za kontrolu leta u kojem se nalazio Trajkovski

NINA
Makedonski se avion još uvijek vodi kao nestao
Makedonski se avion još uvijek vodi kao nestao
Vijeće ministara BiH održalo je sinoć vanrednu sjednicu u Mostaru, povodom nestanka službenog aviona predsjednika Republike Makedonije Borisa Trajkovskog. Sjednici su prisustvovali i članovi Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić je na konferenciji za novinare kazao da je SFOR bio nadležan za kontrolu leta aviona u kojem se nalazio predsjednik Makedonije Boris Trajkovski sa svojim saradnicima i članovima posade.

Vijeće ministara BiH izrazilo je nezadovoljstvo dosadašnjim tokom potrage i spašavanja, te zahtijeva hitan izvještaj od SFOR-a, i entitetskih ministarstava unutarnjih poslova, civilne zaštite i bosansko-hercegovačke direkcije za civilnu avijaciju.

Oformljen je krizni štab na čijem čelu je ministar sigurnosti Bariša Čolak, koji ima sva ovlaštenja za provođenje aktivnosti u cilju pronalaska nestalog zrakoplova. Sjedište kriznog štaba je u Stocu.

"Vijeće ministara je zatražilo od SFOR-a da imenuje svog člana u krizni štab i da zajedno sa gospodinom Čolakom, SFOR i vlasti BiH koordiniraju sutrašnju potragu. Vijeće ministara sastalo se i sa predstavnicima makedonske Vlade koju predvodi gospodin Mehmeti, koja će prisustvovati sutrašnjem nastavku potrage. Iz Makedonije su pristigli i eksperti koji će pomoći bosansko-hercegovačkim timovima da pronađu mjesto na kojem je avion pao", kazao je Terzić.

On je dodao da je zakazala koordinacija između SFOR-a i vlasti BiH. Na osnovu informacije koju je dao SFOR, a kasnije povukao, prema Terzićevim riječima, Vlada BiH je odredilo sutra za dan žalosti. "U tom trenutku informacija je govorila da je avion pronađen, te da su pronađena četiri tijela, i da se za ostalima traga. SFOR je kasnije povukao tu informaciju, ali Vlada BiH nije više u mogućnosti da povlači odluku o danu žalosti", kazao je bh.premijer.

Terzić je kazao kako je evidentno da je do tragedije došlo, da je avion nestao na području BiH, te dodao da je i to dovoljan razlog da sutra u BiH bude dan žalosti. Prva zvanična informacija o padu aviona, prema Terzićevim riječima došla je od SFOR-a.

"Kontrola letenja SFOR-a je izgubila avion sa radara.", kazao je Terzić.

Avion je nestao, ali pretpostavka je da je pao, pošto ga nema na nebu iznad BiH. Puno je dezinformacija i špekulacija bilo tokom dana. Terzić je dodao da zvaničnim institucijama i organima vlasti BiH nije bilo omogućeno da odmah reaguju, i preuzmu istragu, jer im je to zabranio SFOR.

Premijer BiH je kazao da SFOR nije dozvolio polijetanje helikoptera Vojske Federacije. Također, vojnici SFOR-a spriječili su specijalne jedinice MUP-a BiH, kojima nije bilo dozvoljeno da uđu u područje za koje se pretpostavljalo da je avion pao.

SFOR čak nije dozvolio niti zamjenici državnog tužitelja BiH, Medžidi Kreso da dođe na spomenuti lokalitet. "Dakle, očito je da je koordinacija apsolutno zakazala. Ja ne želim govoriti o bilo čijoj odgovornosti, sada je prioritet da pronađemo mjesto na kojem je avion pao."

"Zatražili smo da SFOR i MUP BiH dostave Vladi BiH izvještaj, nakon kojeg će se napraviti analiza, zbog čega se danas nije pronašao nestali zrakoplov", kazao je Terzić.