BiH
0

SFOR je bio na mjestu nesreće odmah po padu makedonskog aviona

NINA
Pripadnici SFOR-a su na dan pada makedonskog aviona već oko 9 sati bili na mjestu tragedije, javila je večeras televizija Federacije Bosne i Hercegovine, pozivajući se na svjedoke, mještane Rotimlja kod Stoca.

Više mještana tog sela, naime, vidjelo je u to vrijeme 26. februara pripadnike i helikoptere SFOR-a kako pretražuju područje na kojem je avion pao.

Oni također tvrde da su pripadnici SFOR-a 'domaće tragače' i novinare usmjerili na brdo udaljeno od mjesta nesreće oko 15 kilometara zračnim putem.

Svjedoci također tvrde da dio terena na koji je avion pao nije bio miniran, jer oni tu svakodnevno prolaze, prenijela je Federalna televizija BiH.

Federalna televizija postavila je nakon te informacije pitanje - "na osnovu kojeg je izvora predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović priopštio u Mostaru da su avion i četiri tijela pronađena, što je nedugo zatim demantirano".

Prema izjavama više mještana, SFOR je u četvrtak ipak pretraživao mjesto nesreće, dok su oči javnosti prema njihovim uputama bile usmjerene u potpuno drugom, udaljenijem području, naveo je novinar federalne televizije koji je razgovarao sa mještanima Rotimlja.

Jedan od mještana tvrdi da je helikopter SFOR-a više sati nadletao mjesto nesreće, dok su dva vozila SFOR-a prošla kroz selo oko 10 sati, odnosno neposredno nakon pada makedonskog aviona.

TV Federacije BiH zatražila je komentar predstavnika SFOR-a o pomenutim svjedočenjima mještana, ali nije dobila nikakav odgovor.