Sarajevske olimpijske planine
0

Sezona skijanja i prije prvog decembra?

Piše: A. Kovač
Na području Kantona Sarajevo već nekoliko dana pada snijeg. Mnogi građani jedva čekaju da spakuju skijašku opremu i krenu na neku od planina. Kada će skijaška sezona početi na Bjelašnici i Igmanu, za Sarajevo-x.com pojasnila je Muamera Šehić, portparol ZOI 84.

„Snijega koji trenutno pada ima i na skijaškim stazama, ali je kvaliteta snijega loša. Mokar je i ne može se obrađivati odnosno mašine još uvijek ne mogu izaći na staze. U slučaju da snijeg nastavi padati, te budemo imali kvalitetan snijeg, a što će nam prethodno morati potvrditi kolege iz SKI CENTRA kompetentne za ovaj dio posla, počet ćemo s uređenjem staza, tako da bi skijaška sezona koja zvanično počinje 1. decembra mogla početi i prije“, kazala je Šehićeva.

ZOI 84 je, prema riječima Šehićeve, u proteklom periodu glavni akcenat stavio na uređenje staza odnosno otklanjanje kamenja, sadnju trave, remont žičara i mašina za uređenje ski staza...

Također, postavljeni su i stubovi za rasvjetu od 400 luxa, a zahvaljujući čemu će biti omogućen TV prijenos velikih utrka.

„Kako bismo što većem broju ljubitelja skijanja omogućili da i ove sezone uživaju u zimskim sportovima pokrenuli smo kampanju prodaje ski karata, u sklopu koje sezonska karta košta 280 KM. Kampanja traje od 1. do 31. oktobra 2009. godine“, dodala je Šehićeva.

Na Jahorini, pak, prema riječima Dragana Sokolovića, rukovodioca službe marketinga i prodaje „Olimpijskog centra Jahorina“, skijaška sezona počinje 20. decembra.

„Već se radi na modernizaciji skijališta odnosno izgradnji dvije šestosjedne žičare na lokalitetu Poljica i Ogorjelice 1. Teška konstrukcija je već spremna, a dolazak specijalnog helikoptera koji će raditi montažu šestosjedne žičare očekujemo u srijedu“, kazao je Sokolović.

On je dodao da će na Jahorini ove godine cijene noćenja u većini hotela biti snižene i do 20 posto.