BiH
0

Šezdeset stipendija Fondacije "Hastor“ za učenike u Bugojnu

FENA
Svečanost potpisivanja ugovora između Fondacije "Hastor" iz Sarajeva i učenika bugojanskih osnovnih i srednjih škola, budućih stipendista ove fondacije, upriličena je danas u Bugojnu.

Stipendije je dobilo šezdeset učenika s područja Bugojna, od kojih je veliki broj talentirane i djece iz porodica slabijeg imovnog stanja.

Uz učenike i njihove roditelje, potpisivanju ugovora prisustvovali su i direktori škola, te načelnik Bugojna Hasan Ajkunić koji je zahvalio Fondaciji "Hastor“ na podršci koju posljednjih nekoliko godina pruža u školovanju bh. djece.

-Općina Bugojno je osigurala 250 stipendija za studente koji se školuju na nekom od fakulteta. Nažalost, mogućnost da na sličan način pomognemo učenicima osnovnih škola je mala. Zato je od ogromne važnosti pomoć Fondacije "Hastor“. Ulaganje u obrazovanje je, zapravo, najveća i najbolja investicija za budućnost - naglasio je Ajkunić.

Predstavnik Fondacije "Hastor“ Ramo Hastor istakao je da se iz godine u godinu broj stipendista ove fondacije povećava, te da se "aktivno radi na jačanju mladih ljudi koji sutra mogu učiniti boljom situaciju u zemlji i okruženje u kojem žive“.

-Iznos mjesečne stipendije je 100 KM za učenike osnovne škole, plus bonus. Visina stipendije za učenike srednjih škola je 150 KM, plus bonus. Naravno, bonus ostvaruju oni učenici koji su popravili uspjeh u odnosu na prošlu školsku godinu - podvukao je Hastor.

Ova fondacija je budućim stipendistima iz Bugojna uručila, također, nove ruksake, uz želju da u novoj školskoj 2015./2016. postignu odlične rezultate u nastavi i vannastavnim aktivnostima.