Državni ministar
16

Sevlid Hurtić o rezultatima razgovora sa bivšim članovima SBiH-a: Čut će se

I. M.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić komentirao je kakva je trenutna atmosfera u Vijeću ministara BiH, njegovom ministarstvu, ali i mogućim novim transferima na političkoj sceni.

Hurtić je poručio da je rad Vijeća ministara u prvih 100 dana je prilično relaksiran.

"Komuniciramo, razgovaramo, pripremamo teme koje trebaju da prođu. Ima naravno i turbulencija, nije sve med i mlijeko. Još kaskamo jer nas je dočekalo dosta neriješenih pitanja. Ne možemo krenuti dalje dok ih ne riješemo", rekao je u emisiji Jutro za sve na BHRT-u.

Ministar je komentirao i trenutnu situaciju u svom ministarstvu te nedavno "curenje" informacija o tome da je zamjenica ministra tražila pola dnevnice zbog njene posjete porodice u Visokom.

"Nema curenja informacija. Ja sam tražio sve i jedan dokument, više ništa ne može biti sakriveno i sklonjeno i svaki uposlenik ministarstva može vidjeti svaki dokument. Nije mi jasno na osnovu čega nije imala putni nalog. Vi da biste dobili troškove, morate imati putni nalog, a ona je tražila neke troškove poput goriva koje se ne može isplatiti jer se uzima na karticu koju dobija u sklopu ministarstva. I ne želim uopšte sprovoditi nešto mimo zakona", poručio je.

Hurtić je pojasnio i zašto njegova zamjenica nije dobila putni nalog te da u pitanju nije bila sjednica NSRS-a na kojoj se raspravljalo o kaznenom zakonu, već politički skup.

"Nisam potpisao putni nalog Duški Jurišić jer se niko ne može poslati na politički skup. Nije bila u pitanju sjednica NSRS-a, već razgovor sa poslanicima SDP-a. Ne može se niko poslati na politički sastanak", rekao je.

Govorio je i o navodnim prijetnjama blokadom plata Hurtić je pojasnio da nije bilo nikakvih prijetnji te da je u pitanju bilo samo popunjavanje šihtarice.

"Nisam prijetio blokadom plata, već šihtarica se mora popuniti. Svako ko je nadležan mora popuniti šihtaricu pravilno da bi se isplatila plata", rekao je.

Ministar je nedavno viđen u društvu bivših članova SBiH-a Asmirom Hasićem i Emirom Salihovićem, ali je rekao da je sa njima razgovarao isključivo o privatnim temama, ali "neko ko ih je slikao" dao mu je ideju da krenu u tom smjeru.

Na pitanje šta to znači odgovorio je da će se čuti.

Hurtić je komentirao i izmjene Krivičnog zakona RS kojima se kleveta i uvreda uvode kao krivična djela. Poručio je da moramo odgovarati za svoju riječ te ako imamo argumentem trebamo ih javno iznijeti.

"Ima u novom nacrtu stvari koje će se korigovati, nije do kraja dobro, ali mislim da će biti korigovno i da će biti na kraju zadovoljni svi", rekao je.