BiH
503

Seudin Novalić: Proces darivanja krvi traje pet minuta, a osjećaj ispunjenosti zauvijek

Piše: M. N.
Kažu ko god spasi jedan život, spasio je čitav svijet i ovom rečenicom se vodi više od 540 članova Udruženja dobrovoljnih darivalaca krvi Kantona Sarajevo (UDDK KS). Seudin Novalić jedan je od tih osoba koje na poziv Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH u bilo koje doba dana ili noći odlaze i darivaju krv kako bi nekome spasili život.

Seudin je prvi put dao krv u IV razredu srednje škole. S obzirom na to da je krvna grupa A negativna, uslijedili su brojni pozivi Zavoda.

"Uposlenici Zavoda su bili ljubazni tako da je sve prošlo u najboljem redu. Nekoliko mjeseci kasnije dobio sam poziv iz Zavoda da je hitno potrebna moja krvna grupa, jer se desila saobraćajna nesreća u kojoj su stradali majka i mala djevojčica. Nisam mogao ostati ravnodušan na taj poziv, jer čovjeku u tim trenucima svašta prođe kroz glavu. Odazvao sam se pozivu i od tada redovno darujem krv", rekao je Novalić koji je do sada 29 puta darivao krv, a tri puta trombocite.

Za razliku od darivanja krvi, proces darivanja trombocita traje duže. Ukoliko se ne uzimaju iz već darivane krvi, trombociti se mogu dobiti procesom trombocitafereze. Riječ je o postupku izdvajanja i prikupljanja trombocita iz periferne krvi, uz istovremeno vraćanje svih ostalih sastojaka krvi, pomoću aparata koji se naziva separator krvnih ćelija. Davanje trombocita je, poput davanja krvi, sigurno.

Novalić ističe da mu proces darivanja krvi i trombocita nije bolan i da mu pomisao da je nekome pomogao pruža duševno zadovoljstvo.

"Osjećaj da sam učinio dobro djelo ili da sam, kako vi kažete, spasio nekom život, je neopisiv i nezamjenljiv. Proces darivanja krvi traje pet minuta, a osjećaj ispunjenosti kod svih davaoca je stalno prisutan", kazao je Novalić.

Uz svoj redovni posao ovaj tridesettrogodišnjak obavlja i funkciju predsjednika Skupštine Udruženja dobrovoljnih darivalaca krvi. UDDK na kantonalnom nivou je osnovano 2009. godine i od tada se broj članova stalno povećava.

"Trenutno imamo 540 članova, a broj stalnih aktivista je oko 30. Svakodnevno radimo na ispunjenju programskih ciljeva udruženja, a cilj nam je povećati broj dobrovoljnih darivalaca krvi", rekao je Novalić.

Seudin Novalić desno
Seudin Novalić desno

U ovoj godini UDDK KS će imati dvije kampanje. Prva je "Daruj krv. Nema opravdanja", koja je počela prikazivanjem promotivnog spota, a koja ima za cilj povećati broj dobrovoljnih darivalaca i animirati ih da se uključe aktivno u rad Udruženja.

"Krv nije moguće proizvesti na umjetni način. Jedini izvor tog lijeka je čovjek - darivalac krvi. Svi mi, kada nam zatreba krv kao lijek, ovisni smo samo o dobrovoljnim davaocima krvi. Društvo ne pridaje puno značaja dobrovoljnim davaocima krvi. Postoje ljudi u Udruženju koji su dali krv više od 100 puta. To su pravi heroji, a za njih društvo i ne zna", rekao je Novalić.

Istakao je da bez partnera rad udruženja ne bi bio u potpunosti moguć jer im pomaže da njihove akcije dopru do što većeg broja ljudi, a sve skupa ima za cilj pomoći ugroženim osobama u borbi za život.

"Na prvom mjestu istakao bih Federalni zavod za transfuzijsku medicinu na čelu sa direktoricom prim. dr. Jasminkom Kurilić, kao i ostale uposlenike zavoda. Također, želim pomenuti i Općinu Centar, Općinski sud u Sarajevu, Milkos doo, Udruženje Motivator, portal Klix i druge prijatelje Udruženja koji uvijek pomažu u realizaciji naših aktivnosti", kazao je Novalić.

Procenat dobrovoljnog darivanja krvi u BiH se kreće oko tri posto, dok je taj procenat u nekim zemljama razvijene Evrope više od pet posto. Svi mi, kada nam zatreba krv kao lijek, ovisni smo o dobrovoljnim davaocima krvi. Kako bi se osiguralo brzo, kvalitetno i sigurno liječenje bolesnika potrebno je uvijek imati dovoljan broj davalaca krvi, a time i dovoljne količine krvi u zalihama.

Darivanje krvi je zdravo i kod redovnih darivalaca rizik od srčanog udara je smanjen za 80 posto, traje kratko, boli nema, a jedna doza sigurno može spasiti nečiji život.