Odazvali se mnogi građani
130

Šetnja u Goraždu povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu: Potrebna snažnija podrška institucija

E. A.
Foto: E. A./Klix.ba
(Foto: E. A./Klix.ba)
Kako bi skrenuli pažnju na snažniju podršku osobama iz autističnog spektra Udruženje za pomoć i podršku porodici, djeci i mladima sa poteškoćama u razvoju "Buđenje" povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu organiziralo je šetnju goraždanskim ulicama.

Brojni građani i roditelji s djecom koji su se okupili kod Islamskog kulturnog centra u ovom gradu, prošetali su do gradskog mosta Alije Izetbegovića noseći u rukama plave balone, a šetnji se pridružio i gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.

Ovakvim akcijama pruža se simbolična podrška i skreće pažnja javnosti, te ukazuje na svjesnost o potrebama osoba s autizmom, a u gradovima širom svijeta prepoznatljivi objekti, kao i ulice i domovi osvjetljavaju se plavom svjetlošću, nosi se plava odjeća, trake.

Glavna poruka učesnika događaja u Goraždu je da svi posvete više pažnje i podrške osobama sa autizmom,

"To je na neki način prilika da apelujemo na društvo da djecu, mlade i osobe sa autizmom tretiramo kao jednakopravne, punopravne građane individue, čiji status u pogledu ostvarivanja prava, ali i mogućnosti na ostvarivanje lične sreće treba da bude potpuno jednak statusu svih drugih građana. Ukoliko se to ne dešava, ako nemamo jednakosti onda ulazimo u jednu drugu krajnost, a to je nažalost diskriminacija. Djeca sa autizmom su djeca koja imaju izuzetno dobru intuiciju, osjete odbačenost ili predrasude i to negativno utiče na njihovo samopouzdanje i iz tog razloga moramo razvijati socijalnu inkluziju. Inkluzija je dvosmjerna ulica i svi međusobno moramo biti prijatelji, moramo se uvažavati, razumjeti, biti podrška jedni drugima", kaže Merima Jašarević, predsjednica Udruženja "Buđenje"

Ističe da nažalost u Goraždu ne postoji dovoljna informisanost o tome šta je zapravo autizam, te da iz tog razloga datumi poput 2.aprila služe kao prilika da se ljudi informišu.

"Da ne stvaraju predrasude, da ne osuđuju, da prihvatimo ovu posebnu djecu, jer to su posebna djeca, jedna posebna snaga i velika inspiracija za sve nas. Iz tog razloga želimo da mijenjamo mišljenja, izlazimo iz nekih okvira koje smo do sada imali i da podržimo i prihvatimo djecu, mlade i osobe sa autizmom u našem društvu", poručila je Jašarević.

Osobe sa poremećajima iz spektra autizma vide, čuju i osjećaju, ali te utiske teško sklapaju u smislenu cjelinu, pa se stoga povlače u vlastiti svijet u kojem nalaze sigurnost. Zbog toga osobe s autizmom imaju poteškoća u izražavanju svojih osjećaja, želja, potreba, sposobnosti i problema s kojima se svakodnevno bore, a što se odražava na njihovo ponašanje koje može biti vrlo neobično. Autizam je jedan od najučestalijih razvojnih poremećaja koji se odražava na sposobnost komunikacije i interakcije s okolinom. Autistične osobe često su izložene stigmi i diskriminaciji, uključujući nepravedno uskraćivanje zdravstvene njege, obrazovanja i prilika da se angažuju i učestvuju u svojim zajednicama.

"Želim im dati podršku, ali ne želim da se stvori utisak da danas dođemo kao da je ovo samo jedna dan odgovornosti prema njima i da je tu priča završena kao što je kod nas popularno u BIH, slikati se i otići. Treba djelovati institucionalno, grad Goražde i nadležno ministarstvo, da zajedno stavimo na papir sve što je potrebno i uključimo tim stručnjaka. Sluha je ranijih godina bilo koliko je bilo i to zahvaljujući aktivnosti roditelja, ali treba podići ljestvicu iznad toga, uraditi prvenstveno ono što struka kaže. Znamo da mnoge porodice odlaze u Foču, da je u Foči rad sa djecom uspješniji i od njih trebamo naučiti, bilo da je to potreba za servisnim centrum ili drugom ustanovom u Goraždu, da znamo šta su najbolja rješenja. Danas su svi nasmijani i to je zaista lijepo, prihvatili smo inkluziju i samo je treba unapređivati , jer dosta je djece u vrtićima, u osnovnim školama, sutra u srednjim, treba pokazati i solidarnost i odgovornost. Zahvalio bih roditeljima i udruženju "Buđenje" koje je podstaklo ovo, imali su strpljenja, a mi smo napravili jedan korak iz gradske uprave, ali moramo mnogo više", poručio je Imamović.

Procjene su da u svijetu jedno od 100 djece u prosjeku ima autizam.